TREĆA KONGREGACIJA

Kardinali žele uvid u povjerljive vatikanske dokumente

05.03.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Drugi je dan kongregacije kardinala koji će odlučiti o datumu početka konklava za izbor novog Pape. Iza zatvorenih vrata kardinali ponajviše raspravljaju o stanju u Katoličkoj crkvi

Treća kongregacija kardinala počela je rano jutros u Vatikanu. Prije nego izaberu novog Papu, kardinali žele saznati sve o optužbama za korupciju i seksualne skandale te žele uvid u povjerljive vatikanske dokumente, poznatije kao Vatileaks, rekao je Media servisu novinar Silvije Tomašević.

'Taj dokument od oko 300 stranica je zaključan u papinsku prostoriju, a naslijedit će ga novi Papa. Trojica kardinala koji su ga sačinili mogu govoriti o njegovu sadržaju ostalim kardinalima koji to zatraže, a mnogi su rekli da bi žele doznati o čemu se radi. Dakle, razgovara se i o Vatileaksu', potvrdio je Tomašević.

Sve to baca sjenu na Katoličku crkvu zbog čega će ovo možda biti i najneizvjesniji izbori do sada. Tomašević pretpostavlja kako će kongregacije završiti do kraja tjedna, što znači da bi do petka trebali imati datum konklava.

'Od 115 kardinala izbornika koji mogu birati i biti izabrani za papu, prisutna su 103, 12 ih nedostaje, a trebali bi stići tijekom današnjeg dana. Tada će većinom glasova odlučiti o datumu početka konklave. Međutim, oni se međusobno ne poznaju i kongregacije su prilika da se upoznaju.', zaključuje Tomašević.

Dodajmo i kako još uvijek nisu započeli radovi u Sikstinskoj kapeli gdje bi se trebao održati izbor novog Pape.