VATIKANSKO DUBOKO GRLO

Kardinali žele 'karizmatičnog tehnokrata'

04.03.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Uoči početka konklave na kojoj će se u Vatikanu birati novi papa, jedan od kardinala koji tvrdi da nije 'papabilan' - njegovo ime nije ušlo u dosadašnja razmatranja - poslao je talijanskoj La Stampi pismo ispisano rukom, navodeći što bi po njemu trebalo činiti idealnog nasljednika Benedikta XVI. La Stampi su se otvorili i neki drugi kardinali, pa je izvjesno da će pronalazak osobe koja bi udovoljavala svim zahtjevima biti veliki izazov

'Ne želimo da novi papa bude prestar, želimo da bude fizički izdržljiv, što nam je i Benedikt XVI naznačio u priopćenju o ostavci', napisao je anonimni kardinal.

'Mnoge kolege kardinali ponavljaju da ne žele ni da on bude premlad, kako bismo izbjegli još jednu 30-godišnju vladavinu (referenca na 27-godišnju vladavinu Ivana Pavla II), da trebamo poglavara koji je u stanju reformirati kuriju (vatikansku vladu). Svi znamo i da vjernici očekuju pastirskog papu koji će moći uputiti pozitivnu poruku', napisao je kardinal.

Ovog puta, životna dob i fizička snaga zacijelo će imati utjecaja na izbor pape, baš kao što je to bilo i 1978, nakon iznenadne smrti Ivana Pavla I, kada su kardinali izabrali 58-godišnjeg Karola Wojtylu.

Unatoč mogućnosti da bi besprimjerna ostavka Benedikta XVI mogla utrti put veoma mladom nasljedniku, većina kardinala vjeruje da će najizgledniji nasljednik imati između 65 i 70 godina.

Pavao VI. imao je 65 godina kada je postao papa, a njegova velika prednost bila je to što je desetljećima radio u uredima Svete Stolice i poznavao kuriju poput vlastitog džepa. Poznavanje mehanizama kurije nužno je jer je nekoliko kardinala poručilo da će prioritet idućeg pape biti reforma središnje uprave, restrukturiranje Svete Stolice i rad na 'kolegijalnosti' između biskupa i Vatikana. 

Idući papa trebao bi, dakle, imati kvalitete potrebne za provedbu reforme, kao i odlučnost pape Pija X s početka 20. stoljeća. U slučaju da novozabrani papa nema 'dar upravljanja', hitno će mu morati pomoći državni tajnik, drugi čovjek Svete Stolice (talijanski kardinal Tarcisio Bertone). Stoga mnogi smatraju da bi nasljednik Benedikta XVI trebao zatražiti formiranje novog tima pri kuriji u roku od nekoliko mjeseci, umjesto da čeka da postojećim zaposlenicima isteknu aktualni petogodišnji mandati.

Visoko na listi želja jest da novi papa bude visoko duhovna osoba, pravi pastir. Traži se papa koji će moći proaktivno i pozitivno slati poruku evanđelja svijetu, koji će nadilaziti prepreke i granice, poput Ivana XXIII koji je to činio s osmijehom. Kardinali ne traže toliko šefa države, koliko pastira, a upravo iz tog razloga neki bi pozdravili i smanjenje broja papinih tjelohranitelja, unatoč sigurnosnim brigama. 

Vizija uključuje papu sa zdravom dozom karizme, čovjeka koji će biti lice komunikativne Crkve, poput Ivana Pavla II. Onaj koji će glas papinstva pronositi na međunarodnoj sceni, uključujući poruke o miru, sukobima i raskršćima civilizacija, kao i odnosu Katoličke crkve s drugim religijama - isto ono što je radio Wojtyla.

Teško je zamisliti tko bi mogao stremiti preuzimanju nasljeđa ekolventnog i duboko studioznog Benedikta XVI, no tko god to bio, jedno je sigurno - ukoliko mu zatreba savjet, moći će se obratiti susjedu Ratzingeru, zaključuje La Stampa.