Kardinal Bozanić služio misu u zatvoru

Kardinal Bozanić služio misu u zatvoru

13.04.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je na Uskrsni ponedjeljak predvodio svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkom zatvoru u Remetincu

Uz predstavnike zatvorske Uprave, na čelu s upraviteljem Tomislavom Kraljem, misi je nazočilo stotinjak zatvorenika od njih oko 900, koliko ih je na izdržavanju kazne.

Na početku misnog slavlja kardinal Bozanić pozvao je nazočne na proslavu današnje euharistije, poželjevši da kroz ovo misno slavlje spoznaju da uskrsli Krist gleda na svakog od nas ljudi jednako.

U propovijedi je istaknuo kako je Uskrs blagdan pobjede života nad smrću, ljubavlju nad zlobom. Ta pobjeda dogodila se po Isusu Kristu upravo onda kad je izgledalo da sve odlazi u propast.

Krist je uskrsnuo, to iskustvo prvi su imali prilike vidjeti njegovi učenici, a to prvo apostolsko iskustvo događa se sve do dan danas, pa je Krist nazočan i na današnjoj euharistijskoj proslavi.

Krist je, istaknuo je kardinal Bozanić, itekako potreban današnjem čovjeku, jer je svojim uskrsnućem pobijedio zlo i smrt, iako je bio osuđen na smrt, prihvatio križ, razapet s dvojicom razbojnika, nije nikoga proklinjao, nego je svojim neprijateljima s križa izgovarao riječi oproštenja. Uzeo je križ na svoja ramena, bio je osuđen iako je bio pravedan, bio je ubrojen među razbojnike s kojima se solidarizirao na dan svoje smrti na Golgoti.

Razmišljajući o tom velikom činu Kristove muke smrti i uskrsnuća, kardinal je naglasio kako je svima nama itekako važno prihvaćanje istine o vlastitom životu i otvaranje čovjeka za sve ono što ga izbavlja iz prokletstva i zla.

Kardinal je napomenuo kako svatko od nas u dubini duše u ove blagdanske dane traži Isusa rekavši da ta nam spoznaja Njegova prisustva u nama daje snagu.

Obraćajući se onima kojima je trenutačno oduzeta sloboda, kazao je kako su različite okolnosti koje su ih dovele u te životne situacije, poželjevši im da im uskrsli Krist pomogne svojom ljubavlju i dobrotom. Pozvao ih je da se otvore toj ljubavi kako bi spoznali istinu života, Kristov izlazak iz groba i pobjedu zla i grijeha.

Posebno je naglasio kako je svima nama danas potrebno ozdravljenje, otvorenje vjeri u spoznaji da nas Bog ljubi i usmjerava na novi život.

Kardinalu Bozaniću zahvalio se upravitelj zatvora Tomislav Kralj i vlč. zatvorski dušobrižnik Ivan Topoljnjak koji svake prve i treće nedjelje u zatvoru služi mise.

Kardinal Bozanić danas je drugi put boravio u remetinečkom zatvoru, a prvi put je 2000. također za Uskrs predvodio euharistijsko slavlje.