SPORAN POHOD MOSKVI

Karamarko uz Mertena: Hrvatska se mora znati ponašati

17.02.2015 u 10:27

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u petak navečer složio se s američkim veleposlanikom Kennethom Mertenom, koji je kritizirao odlazak hrvatskih gospodarstvenika na gospodarski forum u Moskvu jer, kako je rekao Karamarko, 'u sadašnjoj situaciji mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati'

Tomislav Karamarko bio je u Krapini na svečanoj proslavi 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Krapinsko-zagorskoj županiji. Zamoljen da komentira kritiku američkog veleposlanikau Hrvatskoj Kennetha Mertena po kojoj nije primjereno da hrvatski gospodarstvenici idu na gospodarski forum u Moskvu, Karamarko se složio s tom ocjenom.

'Mi smo apsolutno za razvoj odnosa sa svim državama svijeta, poglavito u gospodarskom dijelu s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo, ali ovo je jedna specifična, izvanredna situacija kad se svijet lomi na Ukrajini. Mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati. Doista nije primjereno da se ide tamo', rekao je Karamarko.

Posjet predstavnika 80 hrvatskih tvrtki Moskvi idućeg utorka poklapa se s odlukom SAD-a i EU-a o uvođenju novih sankcija Rusiji.

'Svjesni smo da sankcije imaju negativan učinak na poslovne interese - i europske i američke - ali SAD i EU zajednički priznaju kako je ekonomski pritisak najbolje sredstvo da se osigura smirivanje stanja i političko rješenje krize. U tom smo kontekstu izrazili zabrinutost da veličina i opseg planiranog hrvatskog poslovnog izaslanstva za Rusiju, s pridruženim višim Vladinim dužnosnicima, kao i izbor trenutka - šalju pogrešnu poruku u kritičnome vremenu', poručio je Merten, prenosi hrt.hr.

Hrvatsko izaslanstvo u Moskvu predvodit će bivši predsjednik Stjepan Mesić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja uoči izvještajne skupštine osječko-baranjskog HNS-a u Petlovcu 

'Prvenstveno treba reći da smo mi i u intenzivnim komunikacijama i kontaktu i s američkim veleposlanstvom i s američkim dužnosnicima, jer ono što radimo posljednjih nekoliko godina, u potpunosti se podudara sa strategijom zapadno-atlantskog saveza', rekao je Vrdoljak, misleći na NATO.

Kao članica NATO-a i EU, Hrvatska će poštovati sve odluke i sankcije, ali isto tako brinuti se i o svom gospodarstvu na tržištu Rusije, poručio je Vrdoljak.

Ocijenio je da skup u Moskvi nije politički, nego gospodarski događaj na koji ima obvezu otići s gospodarstvenicima koji posluju na ruskom tržištu 'kako bi im se dalo šansu da uspostavom kontakata ondje povećaju svoju prisutnost.

Na pitanje je li moguće da odustane od puta, Vrdoljak je odgovorio da je to 'iskomunicirano' i da s gospodarstvenicima odlazi na gospodarski forum od kojega se očekuje povećanje izvoza u Rusiju.

Vrdoljak je rekao da ne zna točan podatak kolike su štete za hrvatsko gospodarstvo od sankcija Rusiji, ali dodao je da nisu male te da su najveće štete od tečaja rublja za hrvatske tvrtke koje posluju na ruskom tržištu.