MINISTROVE AMBICIJE

'Karamarko se pokušava spasiti povratkom u HDZ'

15.02.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Posljednjih dana u medijima se sve više piše o ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku. Zašto odjednom ne može spavati zbog stotina komunističkih jama i hoće li se vratiti u HDZ? On kaže da još ne razmišlja o tome, a šefica HDZ-a Jadranka Kosor ostavlja mu prostor da im se pridruži kada hoće. Analitičari sve te napise smatraju samo jednim od probnih balona HDZ-a u predizborno vrijeme, ali i nastojanjem Karamarka da spasi svoju karijeru

Evo kako je trenutno nestranački Tomislav Karamarko HTV-u demantirao informacije o svom povratku u HDZ: 'Ne razmišljam o tome. Moja stranka je MUP i to je moja trenutna preokupacija.' Na pitanje ima li političkih ambicija rekao je: 'Svaki čovjek koji je u sferi politike mora imati političke ambicije. Moja je ambicija biti koristan ovoj zemlji.'

Premijerka Jadranka Kosor u jučerašnjoj emisiji 'Kako vlada Vlada?' na pitanje o Karamarku u HDZ-u je rekla: 'Ministar Karamarko je kao dio tima puno učinio u borbi protiv kriminala i korupcije, a svatko tko ima zdrave političke ambicije je dobrodošao u HDZ.' Osvrnula se na nagađanja da mu je nuđeno mjesto potpredsjednika stranke i rekla da se to mjesto nikada ne daje, nego se za njega mora izboriti na Saboru HDZ-a.

'Ministar koji popravi rejting HDZ-u bit će nagrađen'

Da su ovakve izjave dokaz da se u javnost iz HDZ-a puštaju samo probni baloni kako bi se ispipao puls javnosti, smatra politički analitičar Ivan Rimac

'Mislim da HDZ ima strategiju da svaki od ministara pokušava na svoj način definirati poteze koji bi mogli pomoći ukupnom dojmu o HDZ-u, a glavni kriterij je da se ne problematizira Kosor', rekao je Rimac.

On smatra da će svaki ministar koji u svom resoru napravi poteze dobre za HDZ biti promaknut u strukturi stranke ili će se naći na popisu za mogućeg kandidata za neku važnu poziciju u budućnosti. 'Svaki ministar trudi se napraviti neke korake da se rehabilitira ili uspostavi rejting HDZ-a. Uspješni ministri su očito sve češća pojava u medijima, a oni koji čine pogreške su - ili sankcionirani, ili izvan fokusa interesa javnosti', kaže Rimac.

Probni baloni HDZ-a: Karamarko, Hrvatske vode, Hrvatske šume...

Tvrdi da probnih balona kao što je Karamarko ima puno više nego što se na prvi pogled čini: 'Tu je i privatizacija Hrvatskih voda ili Hrvatskih šuma, pa se nakon negativne reakcije, prvenstveno iz Crkve, odlučilo da se ne ide u privatizaciju.' Rimac dodaje kako se ministrica financija Martina Dalić najvjerojatnije neće pojavljivati u medijima jer je ona ta koja mora dizati kredite i zaduživati državu na stranom tržištu.

'Postoji cijeli niz poteza koje HDZ-ovci pokušavaju opravdati, možda i za pitanja procesuiranja branitelja, pa je moguće da su ove najave iskapanja jama iz doma komunističkih zločina samo najava da će neki od branitelja biti procesuirani, pa se traži balans između lijevih i desnih i slično...', rekao je Rimac.

Karamarko bi pak, prema Rimčevu mišljenju, HDZ-u mogao pomoći ubrzavanjem istraga na koje bi se stavio velik naglasak, pa bi se tako utjecalo i na medijski prostor u predizborno vrijeme.

'Ne znam koliko je Karamarko prihvatljiv biračima, ali činjenica je da se HDZ u velikoj mjeri oslanja na nove kadrove. Imamo cijeli niz napuštanja starih kadrova i dovođenja novih glasnogovornika i ministara', kaže Rimac.

'Karamarku preostaje HDZ ili čuvanje Fininih poslovnica'

Politolog Ivan Grdešić smatra pak da su najave o Karamarkovom povratku u HDZ vezane isključivo za njegovu osobnu brigu za budućnost karijere: 'Karamarko je u nezgodnoj situaciji, ako dođe do gubitka HDZ-a na sljedećim izborima, on je politički mrtav. Zato si on mora osigurati političko preživljavanje kako bi barem nakon izbora ostao u Saboru. Inače se može baviti nekakvim sigurnosnim poslovima i čuvati Finine poslovnice, ali mislim da mu je puno zanimljivije biti barem zastupnik HDZ-a.' Smatra da Karamarko nije toliko ni nov ni značajan da bi pomogao HDZ-u kada bi se na sljedećim izborima našao na njihovim listama.

Ipak, smatra da je najava procesuiranja komunističkih zločina loša HDZ-ova predizborna igra: 'Zaista je neobično vrijeme i okolnost da se takva inicijativa započinje 20 godina nakon pada komunizma. Poticati te istrage u vrijeme ekonomske i političke krize u Hrvatskoj znači samo da su one predviđene za druge ciljeve', kaže Grdešić i naglašava da je takva kampanja usmjerena isključivo na to da se komunističke zločine prebaci na SDP koji jest povijesni sljednik SKH-a i SKJ-a, ali je reformiran u hrvatsku demokratsku stranku. 'To je zločesto i na razini političke kulture to je vrlo loša politika', zaključio je Grdešić.