KONTROLA POLICIJE

Karamarko prije izbora na brzinu želi postaviti 800 šefova

09.11.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Prije raspuštanja Vlade, HDZ i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko namjeravaju izabrati novog ravnatelja policije i formirati povjerenstvo koje će izabrati rukovodeći policijski kadar. Riječ je o 800 ljudi koji bi bili izabrani četiri tjedna prije izbora, otkriva Jutarnji list

Tako će u četvrtak na dnevnom redu Vlade biti uredbe potrebne za provedbu novog Zakona o policiji, najavio je Karamarko dodajući da mu je to potvrdila premijerka Jadranka Kosor. Takve uredbe značile bi ispunjavanje pretpostavki za primjenu novog Zakona o policiji koji bi omogućio preslagivanje unutar policijskog sustava, uključujući rukovodeći policijski kadar, pojašnjava Jutarnji

Nakon toga Vlada će raspisati javni natječaj za novog ravnatelja policije. On bi se prvi put birao na javnom natječaju na mandat od pet godina. Zatim će biti raspisani i interni natječaji za imenovanje načelnika policijskih uprava i policijskih postaja, ističe Karamarko.

Ako bi on postavio ljude iz svog kadrovskog korpusa, nova vlast mogla bi imati velikih problema u pokušaju da kontrolira što radi MUP i policija te da provede imenovanja, na što bi imala pravo legitimitetom eventualne pobjede na izborima, navode mediji.

Na sve to reagirao je kandidat Kukuriku koalicije za mjesto ministra unutarnjih poslova, SDP-ovac Ranko Ostojić. Prvo je Vlada na brzinu donijela važan Zakon o policiji, a sada tehnička vlada nabrzinu donosi uredbe koje se nije usudila donijeti dok Sabor još nije bio raspušten, smatra.