IVO JOSIPOVIĆ

'Karamarko nije koristio obavještajne strukture'

19.05.2012 u 16:28

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko nije koristio obavještajne strukture u svojoj predizbornoj kampanji za šefa HDZ-a

"Bilo je takvih prigovora i ja sam zatražio izvješće koje je pokazalo da to nije točna tvrdnja", rekao je Josipović upitan da komentira tvrdnje da Karamarko uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u koristi obavještajne strukture u kampanji za predsjednika te stranke.

Komentirajući sutrašnji izborni sabor najveće oporbene stranke, predsjednik je rekao da kao osoba koja se ne smije baviti strankama i njihovim unutrašnjim stvarima očekuje da izbori u toj stranci prođu u demokratskoj atmosferi i s visokim demokratskim standardima.

"Nakon toga za očekivati je da će, bez obzira tko bude izabran, konsolidirani HDZ imati vrlo aktivnu oporbenu ulogu danas, a sutra na izborima - tko zna. Iznimno je važno da opcija desnog centra ima jednu čvrstu i vjerodostojnu stranku i ja se nadam da će sutrašnji izbori tome pomoći", rekao je predsjednik na današnjoj kavi s građanima.

Na novinarsko pitanje što očekuje od posjeta izaslanstva kineskih poslovnih ljudi predsjednik je rekao da Kina i Hrvatska imaju dugogodišnje vrlo dobre odnose i sada je prilika da odlični politički odnosi prerastu u političku suradnju

"Kina je jedna od najpropulzivnijih gospodarskih država i ima ogroman investicijski potencijal. Očekujem da će ovo biti jedan konkretan korak prema kineskim investicijama u Hrvatskoj te isto tako ključ za otvaranje kineskih vrata za naše proizvode", rekao je.

Josipović je rekao kako podržava nedavni posjet ministara financija Slavka Linića i gospodarstva Radomira Čačića Londonu, jer Hrvatska "svoja vrata treba što više otvoriti". "Mala gospodarstva poput nas mogu biti uspješna samo ako su otvorena. Od zatvorenosti i politike fokusiranja samo na sebe u ova vremena nema koristi", rekao je.

Komentirajući prognoze nekih ekonomskih stručnjaka i inistitucaj o padu BDP-a, Josipović je rekao da se one temelje na određenim pokazateljima te da ih on uvijek uzima ozbiljno i kada su povoljne i kada se manje povoljne.

"Vidjeli smo ima i povoljnijih projekcija ali to su samo projekcije i o nama ovisi kako će to na kraju izgledati", rekao je. "Svjedočili smo do sada su su rezultati bili mnogo bolji, ali i lošiji od onoga što smo imali u ovakvim predviđanjima", dodao je.

Govoreći o skorašnjem NATO summitu u Chicagu te o situaciji u Afganistanu rekao je da će Hrvatska, kao i druge zemlje, smanjivati svoje snage u Afganistanu i da će sadašnje sudjelovanje zamijeniti nekim drugim oblicima pomoći toj zemlji. "Mi smo i danas primarno orijentirani na potporu i edukaciju afganistanskih snaga sigurnosti i tamo neće biti povećanja broja naših pripadnika oružanih snaga", kazao je Josipović.

Hrvatski je predsjednik Izrazio zadovoljstvo suradnjom s NATO-om. "Sudjelujemo u zajedničkim operacijama i tu smo pokazali dobrima bez obzira što Hrvatska vojska ima objektivne probleme s financiranjem", dodao je.