OLUJIĆ U 'NEDJELJOM U DVA'

'Karamarko je mumificirani hrvatski Putin!'

18.01.2015 u 15:29

Bionic
Reading

Gost HTV-ove emisije 'Nedjeljom u dva' bio je bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić. U emisiji je objasnio što misli o Ustavnom sudu i njihovim odlukama o suspenziji Obiteljskog zakona i poništenju presude Branimiru Glavašu, kao bivši član HDZ-a progovorio je i o predsjedniku te stranke Tomislavu Karamarku, ali i o novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović

O slučaju franak, odnosno promjeni tečaja, Olujić je naveo da je ugrožena pravna sigurnost.

'Više od 60.000 građana, koji nisu krivi - rješavali su samo svoje stambeno pitanje - nemaju vremena za čekanje na pravdu. Možda je rješenje moratorij duga, možda fiksiranje tečaja, no konverzija tečaja u kunu je vjerojatno najbolje rješenje. Ustavni sud bi trebao reagirati, bez obzira na to što nema formalnog predlagatelja', rekao je Olujić.

Bivši predsjednik Vrhovnog suda objasnio je i svoje stajalište da je odluka Ustavnog suda u vezi Obiteljskog zakona pogrešna.

'Ustavni sud uzeo si je pravo koje nema, donio je skandaloznu odluku, preuzeo je ulogu zakonodavca. A za to nema ustavno-pravnog temelja. Suspenzija Obiteljskog zakona uvodi potpuni pravni nered, a takvu su odluku diktirali politički razlozi', rekao je Olujić

Osvrnuo se i na sam sastav Ustavnog suda. 'Ovaj Ustavni sud popunjavan je 1999. godine i 2007. godine kad je na vlasti bio HDZ. Moram reći da neki suci nisu ispunjavali ni osnovne formalne uvjete prilikom tadašnjeg biranja u Ustavni sud. Stoga me nemojte tjerati da imam nužni respekt prema ovakvom Ustavnom sudu. Svaki od sudaca Ustavnog suda ima stranački dres', istaknuo je Olujić.

Na primjedbu voditelja da je čak 16 udruga imalo primjedbe na Obiteljski zakon, Olujić je odgovorio da su neke od osoba iz tih udruga u klasičnom sukobu interesa.

'Obiteljski zakon je moderan europski zakon, ima više od 500 članaka pa primjedaba na nj i nema toliko mnogo. Također, te primjedbe nisu razlozi za suspenziju zakona i u to me nitko ne može uvjeriti', rekao je Olujić.

O slučaju Glavaš Olujić je istaknuo da se radilo sve da se Branimira Glavaša zadrži u zatvoru.

'Ako je Glavaš podnio tužbu protiv odluke Vrhovnog suda, on ima pravo na pošteno suđenje pred Ustavnim sudom. No radilo se sve da ga se ne pusti na slobodu kako ne bi utjecao na političke procese', rekao je Olujić.

Kao bivši član HDZ-a, koji je iz stranke istupio 2013. kada je iz nje izbačena Jadranka Kosor, Olujić je progovorio i o predsjedniku te stranke Tomislavu Karamarku.

'Ne pristajem na Karamarkovo vođenje HDZ-a, on je preuzeo stranku, ima demokratski deficit i opasan je za daljnji demokratski razvoj. On je mumificirani hrvatski Putin! Ljudi kojima je okružen dolaze iz policijskog miljea, to su pogubne osobe za stranku koja želi biti demokratska i na vlasti', kazao je Olujić.

Što se pak tiče novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ona je, smatra Olujić, moralna i politička pobjednica, ali...

'Što se tiče Grabar Kitarović, svoja obećanja u predsjedničkoj kampanji neće moći ispuniti, od tih snova neće biti ništa. A prije svega, ona nema izborni legitimitet, apsolutnu većinu i u svezi toga morat će se očitovati Ustavni sud', zaključuje Olujić.