MILANOVIĆ ODGOVARA NA PROZIVKE

'Karamarko govori kao šef statističkog zavoda u Sovjetskom Savezu!'

Bionic
Reading

Nakon niza kritika zbog onoga što je rekao ili nije rekao, premijer Zoran Milanović odgovorio je na prozivke zastupnika, pri čemu je posebno apostrofirao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka

'U pripremi govora razmišljao sam o tome ima li previše brojki. One su već poznate i nisam rekao nikakvu novost. Međutim, šef HDZ-a me nadmašio. Govorio je kao šef statističkog zavoda u Sovjetskom Savezu. Brojke koje je iznio su fabricirane i da ja to napravim, odgovarao bih dva tjedna na pitanja zašto sam tako postupio', poručio je već na početku Milanović.

Rekao je da je njegov izvještaj o radu Vlade pokušaj da se predsjednik Vlade koji, kaže - odgovara za praktički sve i previše - obrati javnosti i Saboru. 'Onima kojima nije po volji da govorim, a bilo im je po volji kad nije bilo izvještaja, neka pročitaju američki Ustav i tko se obraća naciji. Ne želim biti pretenciozan – ali hrvatska Vlada odgovara za puno više stvari od američkog predsjednika. Američka vlada u Washingtonu odgovara zapravo za vrlo malo toga u usporedbi s nama', kaže Milanović.

Usporedio je mogućnost američkih zastupnika da govore u Kongresu s mogućnošću zastupnika u Hrvatskom saboru koji, kaže, imaju prilike govoriti i po 20 minuta u reakciji na njegovo izvješće: 'Ja bih se zalagao za to da neki govore i po sat vremena, jer mi se čini da ja politički profitiram kad oni govore. No usporedimo se s drugima i prihvatite da ono što radimo drugu godinu zaredom radimo bolje jer se prije nije radilo ništa.'

Milanović kaže da stoji iza svake prekrasne i svake proklete brojke. Na kritike zbog visokih poreza usudio se odgovoriti da najveći broj građana plaća vrlo male ili nikakve poreze što, kaže, nažalost znači da imaju male plaće.

'Javnost će utvrditi tko ima kakve motive, tko je frustriran i tko govori iz bijesa i želuca, a tko iz srca i glave. Jer potrebno je i jedno, i drugo, i treće i četvrto. Mislim da sam u govoru rekao baš sve. O svojoj Vladi neću govoriti u najcrnjim tonovima, ali bio sam kritičan. Da sam rekao što se nije dogodilo, da sam rekao da je za to odgovorna Vlada prije nas, stranka koja ju je vodila, koju je hrvatski sud optužio zbog korupcije i pljačke, to nisam rekao, to ni sad ne kažem. Kriv je dragi Bog', kazao je Milanović.

Zastupnici su mu u svojim izlaganjima zamjerili to što u govoru nije spomenuo sisačku rafineriju. 'Ja sam za to da ona radi, ja sam za to da Hrvatska ima tri rafinerije. Kad je Ina prodavana i to za dobar novac, nisam odlučivao i nije me se pitalo. Kad je Ina isporučena za tko zna koji novac, i gdje završio, tko je finacirao kampanje i tko je tada vodio policiju i tajne službe, ni tad nisam u tome sudjelovao....Evo ja sam vodio tad policiju i tajne službe. To je sve moje maslo (op.a. ironično). Dakle, to je nešto što imamo i na žalost imamo to što imamo, dakle imamo kompaniju koja je prodana ili isporučena nekome iz inozemstva', rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na sudjelovanje Hrvatske u koaliciji koja se bori protiv ISIL-a.

'Malo mi je žao da neki naivno i tendenciozno reagiraju na ono što pročitaju na stranicama State Departmenta. Čime mi to sudjelujemo? Istina je malo drugačija. Hrvatska je solidarna s tim da se sad bori protiv nečega što ja smatram zlom. Mi smo članica NATO-a i ono što se događa na Bliskom istoku je rezidentno, neljudsko zlo i da imam sredstva, bio bih prvi uz Amerikance. Na popisu država koje su u koaliciji je i Austrija, poznata militantna zemlja', rekao je Milanović.

Milanović je prokomentirao i referendumski prijedlog udruge U ime obitelji koja traži da se zastupnike u Saboru bira po imenu i prezimenu. 'Taj prijedlog ne možemo zaustaviti, ali možemo zaustaviti promjenu Ustava koja čeka od prošle godine, jer netko (HDZ, op. a.) nije htio sudjelovati.' Milanović smatra da se iza referendumskog prijedloga kriju pojedinačne agende i planovi zbog čega mu se ideja ne sviđa premda, naglašava, načelno nema ništa protiv preferencijskog glasovanja. Dodao je i da je udruga koja predlaže referendum 'HDZ-ovo djetešce'.

Podsjetio je na to da je aktualni izborni zakon rezultat kompromisa dvaju svjetonazora i politika iz '99. godine i vlasti HDZ-a i predsjednika Franje Tuđmana. 'To je bio politički dogovor. Nitko to tada nije napadao, ali ako se treba mijenjati - neka se mijenja. Ako je to najvažnija stvar - neka je', kaže Milanović.

Osvrnuo se na kritike zastupničkih klubova da njegova Vlada nije ispunila obećanje reforme lokalne uprave. Milanović danas tvrdi da nikada nije govorio o ukidanju općina i županija.

'Županije su ustavna kategorija i neće se ukidati, a općine... Nisam nikad čuo nekog tko bi ukinuo općinu u kojoj živi. Svi samo kažu - ne u mom dvorištu, ali može kod susjeda. Ima li nekoga tko misli da njegovu općinu treba ukinuti? Evo, nema nikoga, ta ruka nije zaparala zrak', ustvrdio je Milanović.

Govoreći o tome da općine imaju vrlo male proračune, dodao je da neće nikada tražiti da se ukine općina koja je ustanovljena 1993. godine: 'Govoriti o problemu lokalne samouprave koja raspolaže s užasno malo novca, puno manje nego Škotska, nema smisla. Tko je ikada iz ovih redova javno govorio o ukidanju županija? To nije tema.'

HDZ-ov Gordan Jandroković
optužio je Milanovića da vrijeđa HDZ-ovce i da se u završnom govoru ponašao suprotno pravilima. 'Ovo će ući u anale neprimjerenog ponašanja predstavnika izvršne vlasti u Saboru', rekao je Jandroković.


351952, 351919, 350231, 349292