REAKCIJE NA PRESUDU

Kapetanu Draganu 15 godina. Političari jednoglasno: Premalo!

26.09.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin. Ako se pita hrvatske političare - kazna je premala

Među prvim je na twitteru reagirala bivša premijerka Jadranka Kosor. 'Malo , malo je dobio Vasiljković. Kao ministrica branitelja čula sam ispovjedi mnogih zatočenih, mučenih i ponižavanih čiji je on krvnik bio', napisala je Kosor na Twitteru.

Da je kazna nije zadovoljavajuća na Twitteru je do znanja dao i SDP-ov Bojan Glavašević. 'Premalo', napisao je Glavašević.

  • +8
Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Prema optužnici, Vasiljković je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Vasiljković je, prema optužnici, tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.