NABUJALI DUNAV OTEŽAVA POTRAGU

Kapetan kruzera u pritvoru, tvrdi da nije napravio nikakvu grešku

01.06.2019 u 22:01

Bionic
Reading

Mađarski sud odredio je u subotu pritvor za kapetana kruzera koji se zabio u turistički brod na Dunavu, u sklopu istrage nesreće koja je, vjeruje se, odnijela 28 života, većinom južnokorejskih turista

Ploveći hotel Viking Sigyn udario je u srijedu u manji turistički brod Sirenu na Dunavu, nabujalom zbog obilnih kiša i s jakim strujama. Sirena, na kojoj je bila skupina Južnokorejanaca, prevrnuo se i potonuo u najgorem incidentu na Dunavu u posljednih pola stoljeća.

Sedmoro Korejanaca je spašeno, a sedam tijela pronađeno je u noći nesreće. Još 21 osoba, 19 Korejanaca i svoje Mađara, nestali su i vjeruje se da su mrtvi.

Tri iduća dana nabujala rijeka sprečava da ronioci dođu do olupine i pronađu stradale.

Policija je u međuvremenu objavila da je identificirala svih sedam žrtava koristeći otiske prstiju i i fotografije koje su pokazali obiteljima.

Vikingom dugim 135 metara upravljao je 65-godišnji ukrajinski skiper iz Odese s dugogodišnjim iskustvom. On i ostali članovi posade od četvrtka su na ispitivanju i tvrde da nisu učinili nikakvu grešku.

Prevrnuo se brod u Budimpešti Izvor: EPA / Autor: PETER LAKATOS

Potraga u koju su uključene sve mađarske službe spašavanja i dalje traje, ali je iznimno otežana teškim vremenskim uvjetima. Pad vodostaja Dunava očekuje se kasnije u subotu, što znači da bi ronioci idućega tjedna mogli doći do olupine.

Minimalni su izgledi da će netko od nestalih biti pronađen živ, objavile su vlasti nešto ranije.