'DIJETE VOJNIK' U GUANTANAMU

Kanađanin Omar Khadr priznao krivnju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 22:18
  • Objavljeno 25.10.2010 u 22:13
OMAR KHADR

OMAR KHADR

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kanadski državljanin Omar Khadr, optužen da je kao 15-godišnji pripadnik Al Kaide ubio američkog vojnika u Afganistanu, u ponedjeljak je priznao krivnju pred vojnim povjerenstvom u zatvoru američke baze Guantanamu na Kubi, izvijestile su američke TV mreže

Khadr, kojeg su branitelji nazvali 'djetetom vojnikom', priznao je krivnju po pet točaka optužbe, uključujući i bacanje granate koja je smrtno ranila jednog pripadnika američkog saniteta tijekom napada na uporište Al Kaide u Afganistanu godine 2002.

Khadr, sada 24-godišnjak koji je trećinu života proveo zatvoren u Guantanamu, priznao je krivnju i za postavljenje improviziranih eksplozivnih naprava te da je uvježban za rukovanje oružjem u terorističkoj organizaciji.

Sadržaj sporazuma o priznanju krivnje nije objavljen, a Khadru će vojna porota naknadno odrediti visinu kazne u skladu s odrednicama toga sporazuma.

Za ponedjeljak mu je bio najavljen početak suđenja na kojem je mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

Omar Khadr navodno će moći tražiti da ga se prebaci u kanadski zatvor u roku od jedne godine, izvijestila je kanadska agencija Canadian Press.

Khadra je ispitivao predsjedatelj - sudac pukovnik Patrick Parrish. 'Je li vas netko prisilio da uđete u ovaj sporazum?' pitao je Khadra. 'Ne', odgovorio je Khadr. Nakon pola sata ispitivanja, Khadr je potvrdio da je dobrovoljno odlučio priznati krivnju.

Khadr je posljednji državljanin neke zapadne zemlje zatvoren u Guantanamu i jedina je osoba optužena za povezanost sa smrću nekog Amerikanca u Afganistanu.

Khadrovi pristaše kažu da on nije ratni zločinac, nego dijete vojnik koje je u sukob uvukao otac Ahmed Said Khadr, svojedobno suradnik Osame bin Ladena, ubijen u Pakistanu 2003.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi