kampanja u finišu

Kanađani biraju: Mrtva trka liberala i konzervativaca, je li Trudeau sam sebi zabio autogol kad je raspisao prijevremene izbore?

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.09.2021 07:45
  • Objavljeno 19.09.2021 u 07:41
Justin Trudeau u nedavnom TV nastupu

Justin Trudeau u nedavnom TV nastupu

Izvor: Profimedia / Autor: Kilpatrick Sean/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Liberalni kanadski premijer Justin Trudeau, nekoliko dana uoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Kanadi i neizvjesnosti koja ih prati, pozvao je građane da "glasaju strateški" kako bi izbjegao poraz od nadirućih konzervativaca predvođenih Erinom O'Tooleom.

Dvije vodeće stranke koje se izmjenjuju na vlasti u Kanadi već stoljeće i pol u anketama su statistički mrtvoj utrci, svaka s 32 posto potpore biračkog tijela, dok ljevičarska Nova demokratska stranka (NDP) uvelike zaostaje.

Rezultati izbora u ponedjeljak stoga bi mogli biti preslika izbora 2019. nakon kojih je Trudeauova ranije moćna i nezaustavljiva stranka bila prisiljena na vođenje manjinske vlade jer joj je za većinu nedostajalo 13 mandata.

"Borba između dvije političke stranke eskalira", kazao je za AFP istraživač javnog mnijenja Jean-Marc Leger, dodajući da "nijedan čelnik nije ostavio neki dojam na glasače" te da se čini da će se izbori prije svesti na glasanje 'protiv'.

Kad je početkom kolovoza odlučio raspisati prijevremene izbore, dvije godine prije nego što je morao, Trudeau je po tadašnjim anketama uživao veliku potporu.

O'Toole ga je tada odmah optužio da je "raspisao izbore stavivši svoje političke interese ispred dobrobiti tisuća ljudi".

"Voditi znači misliti na druge, a na sebe", rekao je O’Toole, a s njim se složio i čelnik NDP-a Jagmeet Singh.

Jagmeet Singh, predsjednik lijevog NDP-a

Jagmeet Singh, predsjednik lijevog NDP-a

Izvor: Profimedia / Autor: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pogreška u koracima?

Trudeau je smatrao da su Kanađani uvelike podržali njegov odgovor na pandemiju, cijepljenje se unatoč početnim greškama odvijalo dobro, a vlada je izdvojila stotine milijardi dolara kako bi u krizi pomogla radnicima i tvrtkama.

Činilo se to kao dobar trenutak da na trećim izborima pokuša vratiti većinu u parlamentu.

Iako je karizmatični vođa liberala i dalje glavni izbor Kanađana za premijera, skandali i neki etički promašaji naštetili njegovom imidžu "zlatnog dečka", uspješnog mladog i popularnog političara.

Uz to, nakon šest godina vladavine njegova administracija pokazuje znakove umora.

Također, sazivanje izbora dvije godine ranije i to kad pandemija ne posustaje razljutilo je mnoge glasače.

Oporba je odmah to iskoristila da ga ocrni. Kritičari ga optužuju da nepotrebno dovodi ljude na birališta u jeku pandemijske krize samo kako bi pokušao ponovno dobiti većinu u parlamentu.

"Mnogo je ljudi koji danas imaju puno lošije mišljenje o Justinu Trudeau nego što su imali prije izborne kampanje", rekao je Leger.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dave Chan / AFP / Profimedia

Tko je progresivan?

Kako bi ostvario prednost nad konzervativcima, Trudeau je pozvao birače koji razmišljaju o davanju potpore NDP-u i njegovu čelniku Singhu da radije glasaju za Liberalnu stranku kako se progresivni glasovi ne bi raspršili.

"Jedini smo u stanju zaustaviti Erina O'Tollea i konzervativce da ponovo preuzmu Kanadu", rekao je Trudeau na skupu u Halifaxu.

Osudio je torijevce zbog odbijanja uvođenja obaveznog cijepljenja, a također im je prigovorio da je njihov klimatski plan neambiciozan u odnosu na njegov.

Singh je u međuvremenu oštro kritizirao premijera zbog zagovaranja strateškog glasanja, poručivši da time samo iznova pokazuje da on nije progresivna opcija.

"Nemojte se bojati glasati prema savjesti", poručio je Singh Kanađanima.

O'Toole, pak, poziva na promjenu. "Nakon šest godina inertnosti, nekompetentnosti i korupcije s Trudeauom, Kanađani zaslužuju bolje", rekao je..

Novu vladu će birati gotovo 38 milijuna ljudi. Zbog pandemije je omogućeno i dopisno glasovanje. Oko 1,2 milijuna Kanađana se registriralo za glasanje poštom.

Građani su mogli početi glasati već od petka, što je dosad učinilo 5,8 milijuna birača.

Zbog glasanja poštom rezultati izbora teško da će biti poznati već u ponedjeljak navečer.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!