eutanazija

Kanada želi produžiti neprimjenu zakona o potpomognutoj smrti na mentalno oboljele

16.12.2022 u 07:24

Bionic
Reading

Kanadska vlada planira produžiti izuzeće iz zakona o potpomognutoj smrti osoba koje boluju od mentalnih bolesti, izjavio je u četvrtak kanadski ministar pravosuđa.

Kanada je usvojila novi zakon o potpomognutoj smrti 2021. godine. Osobe koje pate od mentalnih bolesti bile su iz njega izuzete no izuzeće istječe u ožujku iduće godine.

Ne dođe li do daljnje odgode, Kanada će postati jedna od šest zemalja u kojima bi osoba koja pati od mentalne bolesti, a nije blizu svoje prirodne smrti, mogla dobiti liječnika da joj pomogne umrijeti.

Zakon propisuje da zdravstveno stanje osobe koja želi potpomognutu smrt mora biti nepopravljivo te da uzrokuje nepodnošljivu patnju, što moraju potvrditi dva liječnika kliničara.

Neki kliničari i zagovornici primjene zakona tvrde da ranjive osobe traže potpomognutu smrt samo kada ne mogu dobiti podršku dok drugi govore kako nije poznato kada mentalna bolest postaje "nepopravljiva".

Savezna vlada namjerava razgovarati s parlamentarcima u Zastupničkom domu i Senatu o produljenju datuma izuzeća i nakon ožujka iduće godine, izjavio je novinarima ministar pravosuđa David Lametti.

"Želimo biti razboriti. Želimo ići korak po korak kako ne bismo pogriješili", dodao je.