DOBRE VIJESTI

Kanada ukinula vize za hrvatske državljane

27.03.2009 u 21:23

Bionic
Reading

Hrvatskim građanima za ulazak u Kanadu više neće biti potrebna viza. Do sada je za ulazak u tu zemlju bilo potrebno pribaviti mnogo dokumenata, a posebice otkad je Kanada (1996. godine) Hrvatsku stavila na popis država rizičnih po pitanju ratnih zločina

'Željeli bismo potaknuti hrvatske građane da razmisle o posjetu Kanadi i iskoriste ukidanje viza kako bi vidjeli našu divnu zemlju. Također se nadamo da će se potaknuti trgovina, u oba smjera. Razmjena je sve veća i nadamo se da će i dalje rasti', rekao je kanadski ministar useljeništva Jason Kenney.

Vize za Kanadu Hrvatska je naslijedila od bivše države, a 1996. stavljena je na poseban popis država rizičnih u vezi ratnih zločina. Za tražitelje vize to je značilo ispunjavanje dodatnoga vojnog formulara o sudjelovanju u Domovinskom ratu. Pitanja su bila detaljna i često su zadirala u područje vojne tajne, prenosi HRT.

Budući da ukidanje viza još čekaju članice Europske unije i NATO-a - Bugarska i Rumunjska, odluka kanadske vlade o Hrvatskoj još više dobiva na težini.

'Ukidanjem viza hrvatskim državljanima nositeljima hrvatskih putovnica, bit će otklonjena posljednja prepreka u međusobnoj punoj i slobodnoj komunikaciji državljana Republike Hrvatske i državljana Kanade. U potpunosti dijelimo mišljenje ministra Kenneya da će kanadski bezvizni režim značajno potaknuti ukupnu bilateralnu suradnju između Republike Hrvatske i Kanade, što bi se posebno trebala odraziti na gospodarske odnose, koji u posljednje vrijeme bilježe pozitivan uzlazni trend', ističe se u priopćenju iz MVPEI-a.

'Zadovoljstvo nam je što je kanadska Vlada prepoznala pozitivne rezultate u reformama i napredak koji je u proteklom periodu ostvarila Republika Hrvatska. Nakon ubrzane ratifikacije Protokola o proširenju NATO-a, Kanada je ovom najavom i formalno potvrdila kako na Republiku Hrvatsku gleda kao na ravnopravnog i poželjnog partnera', stoji u priopćenju.

'Odluka kanadske Vlade o ukidanju viza može se smatrati velikim diplomatskim uspjehom u bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Kanade, te je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uvjereno kako će ona uvelike pridonijeti daljnjem razvitku dobrih odnosa i suradnje između dviju zemalja', priopćio je MVPEI.