Unfollow by Jasno i Glasno

Kamo s Facebookom i Twitterom preko ljeta?

28.06.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Osim matere, i lopovi vas traže, odnosno prate vaše statuse i tvitove i kad shvate da nikog nema doma, hrle u akciju. Kako se zaštititi od surfajućih lopova, pročitajte u nastavku

Ljeto nam se vratilo, u vou, vou, vou, a s njim i klasičan problem povećanog broja krađa. Eno, portali sveudilj pišu o policijskim savjetima kako da zaštitite svoje kućanstvo dok plandujete u hladovini niskog dalmatinskog raslinja. Savjeta je pregršt i čitamo ih svake godine, a najčešći od njih kaže da trebate stvoriti iluziju da vaše boravište nije prazno. Savjetuju tako da zamolite susjede da otvaraju prozore i povremeno pale svjetla, podižu vam poštu i sl. No s razvojem novih tehnologija dolaze i novi problemi. Doduše, vama su problemi, lopovima blagodati. 

Pričamo, dakako, o društvenim mrežama, ponajprije o Twitteru i Facebooku, na kojima cijele godine plačemo o godišnjem odmoru i ljetu, a kad isti stignu, trpamo fotke sebe s plaže i likujemo, da ne kažem lajkujemo. I dok je nama to izuzetno zabavno, lopovima je izuzetno informativno. Veći je problem s Twitterom jer je lakše preko tražilica upisati ključne riječi (more, odmor, godišnji...) i pronaći potencijalnu žrtvu, nego na uredno sređenim i zatvorenim profilima na Facebooku.

No okanimo se senzacionalizma, pa odahnite - to se zasad događa samo u filmovima, odnosno u razvijenim zapadnim zemljama, gdje i lopovi idu ukorak s vremenom, jer kriza je, vremena su teška, valja se prilagoditi kako se god zna i umije. U našoj regiji još nije zabilježen takav slučaj, iako bi ovaj tekst mogao nekoga inspirirati, za što nemojte kriviti mene – glasnika. 

Plati, pa će tvitat'

Friška vijest kaže da je osiguravajuća kuća Precreate Solutions ponudila uslugu vođenja profila na društvenim mrežama za vrijeme godišnjeg odmora. Vi im date nešto fotografija i statusa, a oni ih objavljuju na vašem profilu, tako da stvore tu virtualnu iluziju kako sjedite doma prekriženih ruku i s pištoljem oko pojasa, spremni braniti svoje ognjište od povampirenih provalnika koji su se, eto, namjerili baš na vašu imovinu.

Nastavak iste vijesti kaže da je zli kapitalizam napredovao i u kontekstu korištenja društvenih mreža, pa ćete tako prilikom sklapanja police osiguranja morati navesti koristite li društvene mreže. Ukoliko je odgovor pozitivan, zaračunat će vam veću premiju, s obzirom da sami sebe dovodite u veću opasnost od provala, a time i njima izbijate više love iz džepa.

I to je, također, još uvijek filmski scenarij koji se još nije ostvario kod nas, no kako uskoro s EU-om zatvaramo poglavlje 'Online društvene mreže' i kako neuhvatljivo srljamo na taj razvijeni zapad, vrijeme je da promislite što i kako pišete i s kim točno dijelite svoju privatnost.

Najbolji savjet koji vam mogu dati jest da nigdje ne ostavljate svoju kućnu adresu, da nabavite čvršće brave, dragulje i poratnom privatizacijom stečene milijune izvadite ispod madraca i spremite ih u kakav sigurnosni pretinac ili ih dajte meni na čuvanje, kao i da još jednom prije puta pregledate profile svojih online prijatelja i blokirate one koji su vam oduvijek bili sumnjivi. Ili, jednostavno, uživajte na odmoru bez pametnih telefona i laptopa, statusa i tvitova.