sjećanje na holokaust

Kamen spoticanja u spomen na poduzetnika stradalog u koprivničkoj 'kristalnoj noći'

23.07.2023 u 23:27

Bionic
Reading

Kamen spoticanja položen je u nedjelju u Koprivnici u spomen na koprivničkog poduzetnika Davida Löwyja koji je stradao zajedno s ostalih 354 Židova u koprivničkoj 'kristalnoj noći'.

Kamen spoticanja položen je na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Grada Koprivnice, Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Židovske općine Koprivnica i Muzeja grada Koprivnice.

David Löwy stradao je zajedno s ostalih 354 Židova, uključujući 51 dijete, u koprivničkoj kristalnoj noći s 22. na 23. srpnja 1941., kada je odveden u logor Danicu 1. koncentracijski logor u tkz. NDH, a potom u Jasenovac gdje je ubijen 15. listopada 1941. godine.

Rođen je 1872. u Koprivnici gdje je 1908. u centru podigao stambeno-poslovnu jednokatnicu u kojoj je imao trgovinu staklom, porculanom, tehničkom robom i prvim radio aparatima, a dvadesetih godina 20. stoljeća bio je gradski vijećnik i kandidat za gradonačelnika.

Otac je arhitekta Slavka, autora reanimacije u slogu arhitektonske moderne koprivničke Sinagoge 1930. i prvog zagrebačkog nebodera „Zgrade Radovan“ 1934., na uglu Masarykove i Gundulićeve.

Njegova supruga Jelka bila je zatočenica ustaškog ženskog logora u Gornjoj Rijeci odakle se spasila 1942., a sin se spasio zbog mješovitog braka.

Načelnik za koordinaciju europskih poslova i međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja Staša Skenžić rekao je da je jedna od njihovih obaveza kroz obrazovanje stalno ponavljati istinu da bi djeca, kada odrastu, znala na koji je način Židovska zajednica gradila Hrvatsku.

Zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž istaknula je da Grad Koprivnica kroz svoj sustav pokušava sadašnjim i novim generacijama ukazati na ispravnu verziju povijesti.

Na svečanosti su bili i predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin, glavni rabin Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske Luciano Moše Prelević, glavni tajnik Židovske općine Zagreb Zoran Farber.