podrška predsjednika

Milanović: Neka se 'Dnevnik Anne Frank' vrati u obveznu školsku literaturu

12.06.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak s predstavnicama Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust te podržao njihovu inicijativu da se knjijga "Dnevnik Anne Frank“ vrati na popis obvezne školske literature za osmi razred osnovne škole

Jedna od inicijativa o kojoj se razgovaralo na sastanku je povratak knjige „Dnevnik Anne Frank“ u obveznu školsku literaturu osmog razreda osnovne škole budući da je ta knjiga bez objašnjenja 2019. godine uklonjena s popisa obavezne lektire, priopćeno je iz Ureda predsjednika nakon razgovora s ravnateljicom Centra Natašom Popović i tajnicom Antonijom Tomičić.

Ravnateljica Centra rekla je da je incijativa, koju su pokrenuli sa splitskom Udrugom VeEDRA, upućena i predsjedniku Vlade, ministarstvima znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, vanjskih i europskih poslova te Agenciji za odgoj i obrazovanje, ali za sada nisu dobili nikakvo očitovanje ni odgovor vladinih institucija. Predsjednik Milanović je podržao njihovu inicijativu.

"Imate moju podršku za inicijativu da se "Dnevnik Anne Frank“ ponovo uvrsti u obveznu školsku literaturu osmog razreda osnovne škole, nema razloga da se to ne učini“, rekao je. Ravnateljica Popović upozorila je i kako do danas nije provedena odluka kojom je Grad Zagreb dao na korištenje Centru prostore u bivšoj zgradi "Prve hrvatske tvornice ulja d.d.“. Iako je taj prostor dan Centru na upravljanje još 2017. godine, Popović je kazala kako Centar još uvijek nema adekvatan prostor za provođenje programa.

godišnjica konvencije

Prije 16 godina Milanović je postao je predsjednik SDP-a, pogledajte kako je izgledao tada

Pogledaj galeriju

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust je neprofitna ustanova u kulturi utemeljena na modelu civilno-javnog partnerstva koja okuplja institucije, neprofitni i civilni sektor. Misija Centra je razvijanje platforme koja utječe na razvoj tolerantnijeg i humanijeg društvenog okruženja njegujući vrijednosti inkluzije, humanizma, pristupačnosti i raznolikosti, kazale su predstavnice Centra.

Navele su kako je u pet godina rada Centar proveo niz projekata, među kojima su postavljanje 61 kamena spoticanja na židovske, romske i hrvatske žrtve ustaškog režima, produkcija opere za djecu „Brundibár“, Park tolerancije. Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.