LESAR O ZOR-U

'Kamen ne možete tlačiti!'

28.02.2014 u 19:38

Bionic
Reading

Saborski zastupnici prihvatili su danas u prvom čitanju Zakon o radu, međutim većinom glasova, na prijedlog SDSS-a, istovremeno su od Vlade i sindikata zatražili da obnove socijalni dijalog do drugog čitanja Zakona. Hoće li socijalni partneri taj saborski zaključak prihvatiti, tek treba vidjeti

'Hrvatski sabor nakon provedenog prvog čitanja o Prijedlogu Zakona o radu poziva Vladu RH i sindikate da u vremenu do drugog čitanja obnove socijalni dijalog te postignu suglasnost o spornim pitanjima predloženog zakona, pitanja radnog vremena, modela rada privremeni-povremeni poslovi, zapošljavanje posredstvom agencije, te status i karakter radničkih vijeća koja su uočena u saborskoj raspravi i koja su dovela do zastoja u pregovorima između Vlade RH i socijalnih partnera', zaključak je koji je s 83 glasova za, 19 suzdržanih i pet protiv prihvaćen u Saboru.

Podršku zakonu u prvom čitanju takvim je zaključkom uvjetovao SDSS, čiji je Milorad Pupovac rekao da je obveza Sabora da pomogne da se socijalnim dijalogom dođe do socijalne pravde.

'Sve zemlje koje su popustile deregulaciji, koje su popustile fleksibilizaciji, sve zemlje koje su pokleknule i politike koje su pokleknule pod neoliberalnom mantrom o rezanju, o štednji, o otpuštanju i o fleksibilizaciji rada bilježe rast nejednakosti i bilježe rast nezaposlenosti. To nas treba zabrinuti i to treba biti razlog da pomognemo da se postigne suglasnost oko ovoga', rekao je Pupovac.

Podršku zakonu uvjetovao je i HSU-ov Silvano Hrelja. 'Smatramo da je socijalni dijalog izašao iz faze razgovora argumentima i da je ušao u jednu emotivnu fazu koja nije dobra. Nije dobro da strane koje su u sukobu u emotivnim nastupima jedne druge proglašavaju lažljivcima, a cilj im je da izgrade takvu zakonodavnu infrastrukturu koja na neki način vodi Hrvatsku ka prosperitetu, a ne Hrvatsku nazad. Mi bismo trebali biti svi zabrinuti nad razinom socijalnog dijaloga', rekao je Hrelja.

Poručio je da interes jednih ne smije biti iznad interesa drugih. 'Kolega Lesar je rekao da je ovo duboki društveni ugovor. Ne, gospodo, ovo je zakon. Ovo je zakon, ali od ovog zakona se ne očekuje da će ga eksperti u ministarstvu donijeti nego da će ga dogovoriti socijalni partneri na način da promišljaju što će se i kako će se razvijati tržište rada u budućnosti u Hrvatskoj', rekao je Hrelja.

Međutim, dok su se vladajući zadovoljili ovim zaključkom, Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista zatražio da se odgodi glasanje o ZOR-u u prvom čitanju.

'Upozoravali smo vas, nemojte otvarati raspravu o Zakonu o radu bez ponovnog pokušaja dogovora sa sindikatima. Niste slušali. Osim socijalne nestabilnosti koja u Hrvatskoj traje već predugo prenijet će se na destabilizaciju i na političku stabilnost ukoliko ostanete tvrdoglavi', rekao je Lesar.

Podsjetio je Lesar da se na građanima eksperimentiralo kada se smanjivao zdravstveni doprinos, a da se sada kada je zdravstveni sustav krahirao razmišlja o vraćanju na staro.

'Ovaj Zakon o radu na tragu je takvog novog pokušaja eksperimentiranja. Kamen ne možete tlačiti, možete ga zabijati u zemlju koliko god želite, prije ili kasnije će vam negdje ponovo izaći. Kamen ne možete tlačiti, nemojte to eksperimentirati jer je već dokazano. I eksperiment je tri posto deficita državnog proračuna, jer oni koji su taj eksperiment isprobali, nametnuli svima u Europi danas tvrde da je ekonomski, socijalno i društveno moguć i prihvatljiv samo ako je rast BDP-a pet posto. A Hrvatska za četvrti kvartal prošle godine ima pad BDP-a za 1,2 posto, a 2013. u odnosu na 2012. je jedan posto. Ako doista želite nastaviti i s tim eksperimentirati onaj kamen kojega uporno zabijate u zemlju izaći će ubrzo van', rekao je Lesar.

Na obnovu dijaloga pozvao je i HDZ koji nije mogao prihvatiti ZOR u prvom čitanju, prije svega zbog nedostatka tog dijaloga.

'Ovaj Zakon o radu ništa u Hrvatskoj neće promijeniti, zbog njega neće doći niti jedan novi investitor, zbog njega se neće povećati konkurentnost i zbog njega se nažalost neće smanjiti ovaj broj od 385 tisuća nezaposlenih. Ali kad bi ovaj Zakon o radu bio posljedica jednih sustavnih reformi državne javne uprave kao posljedica uklanjanja prepreka investitorima i niza drugih reformi, onda bi vjerojatno socijalni parteri lakše razgovarali o pojedinim odredbama ovog zakona', rekao je Ivan Šuker.
318251,318229,318074,318049