MINISTROVA MATEMATIKA

Kalmeta se u Vrgorcu pohvalio jeftinim autocestama?!

30.06.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Na 120. obljetnicu rođenja najvećeg hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, premijerka Jadranka Kosor otvorila je dionicu autoceste od Ravče do Vrgorca

Na svečanosti na naplatnim kućicama u Vrgorcu, predsjednica Vlade, s ministrom mora, prometa i infrastrukture Božidarom Kalmetom, predsjednikom Uprave HAC-a Stjepkom Bobanom te gradonačelnikom Vrgorca

Borislavom Matkovićem, otvorila je novih 10 kilometara Dalmatine.

'Izgradnja ove dionice podsjeća me na naš put prema Europskoj uniji, na kojem smo morali sagraditi vijadukte i probiti tunele te prijeći mnoge prepreke. Danas, kada i službeno zaključujemo pregovore o ulasku u EU, otvaramo novu dionicu autoceste koju smo sagradili sa svojim ljudima, svojom pameti i radom, samostalno, kako i ulazimo u EU, i jedina smo zemlja poslije Grčke koja samostalno ulazi u EU', rekla je Kosor.

Ministar Kalmeta je rekao da je 'izgradnja autoceste u Hrvatskoj jeftinija za 40 posto nego u EU', a da neki spominju visoke cijene gradnje u Hrvatskoj zbog politikantskih razloga.

Premijerka je na kraju pozdravila sve hrvatske branitelje za koje je istakla da su najzaslužniji za to što se grade autoceste u Hrvatskoj i realiziraju mnogi važni projekti.

Kako je rekao Stjepko Boban, na zahtjevnoj dionici autoceste A1 sagrađeno je pet vijadukata, četiri nadvožnjaka i jedan tunel, što je investicija vrijedna 936,5 milijuna kuna.

Na dionici Ravča - Vrgorac radili su Hidroelektra-niskogradnja, Viadukt Zagreb, Konstruktor-inženjering Split, Cesta Varaždin, Zagorje-Tehnobeton, Strabag Zagreb, Osijek-Koteks i Ingra. Cestarina na novoj, 10 kilometara dugoj dionici stajat će četiri kune, od Vrgorca do Splita cestarina će biti 34 kune, a Dalmatina od Vrgorca do Zagreba, koja je duga 467 kilometara, stajat će 191 kunu.

Nakon otvaranja dionice Ravča – Vrgorac, gradonačelnik Vrgorca Matković poklonio je premijerki plaketu s likom Tina Ujevića u znak zahvale, kako je rekao, zato što je otvorila dionicu autoceste baš na 120. rođendan najpoznatijeg Vrgorčanina.

Na svečanosti u Vrgorcu uz premijerku su još bili potpredsjednik Vlade Milošević, ministar Bačić, saborski zastupnik Stipe Gabrić Jambo, župan splitsko-dalmatinski Sanader i mons. Ćubelić, koji je na kraju blagoslovio novu dionicu i sve putnike koji će putovati njome danas od 16 sati, kada će se otvoriti za sva vozila.