SVE JE SUPER, SVE JE ZA PET

Kalmeta: 'Javna poduzeća nisu kriminalne organizacije'

03.09.2009 u 13:58

Bionic
Reading

'Javna poduzeća nisu kriminalne organizacije, tamo deseci tisuća ljudi pošteno rade svoj posao', komentirao je ministar Božidar Kalmeta niz afera u javnim poduzećima

Kalmeta je na današnjoj sjednici Vlade rekao kako Banski dvori potiču na obračun s kriminalom, kojeg je uvijek bilo u povijesti te da se - zbog poštenih djelatnika - na javna poduzeća ne može gledati kao na kriminalne organizacije.

U takvoj ocjeni stanja pridružio mu se ministar Ivan Šuker, koji je kazao da 'kriminal nema predznak političke stranke, niti nacionalnosti nego je djelo nepoštenih ljudi. 'Moramo inzistirati na tome da se izvješća komercijalnih revizorskih tvrtki bolje sagledaju.'

Policija u HEP-u

Policija i tužiteljstvo istražuju rad uprave HEP-a i njezina predsjednika Ivana Mravaka za kojega se sumnja da je kao odgovorna osoba oštetila tu državnu tvrtku, no još je prerano govoriti hoće li se i kada u tom slučaju podnijeti kaznene prijave, doznaje se iz izvora bliskih Državnom odvjetništvu. Slučaj je otvorio Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), ali je naknadno prepušten zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu koje s policijom, Državnom revizijom i Poreznom upravom istražuje poslovanje HŽ-a.

Vlada je izvijestila kako je zadovoljna provedenim mjerama racionalizacije poslovanja i ušteda u javnim poduzećima, te najavila jamstva za nove kredite HAC-u i Autocesti Rijeka-Zagreb, u iznosu od 100 odnosno 135 milijuna eura.

'Trgovačka poduzeća u većinskom državnom vlasništvu postupila su prema preporuci Vlade i do lipnja uštedjela  1,38 milijardi kuna, što je 60 posto u odnosu na planirane ciljeve', zadovoljno je naglasila Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade.

Poboljšana je i likvidnost, kažu u Vladi, pa prosječno plaćanje u svim trgovačkim društvima iznosi 61 dan. Svugdje su provedene i odluke o smanjenju plaća članova uprave, a započeti su i pregovori sa sindikatima o smanjenju bruto mase sredstava za plaće za 10 posto.

Dvanaest trgovačkih društava poslovalo je s dobitkom, a šest s gubitkom, a ukupni su prihodi poduzeća u državnom vlasništvu porasli za pet posto.
Konsolidirana dobit javnih poduzeća iznosi 287 milijuna kuna, za razliku od 119 milijuna kuna gubitaka iz prve polovice 2008.

U Vladi smatraju da stvari idu na bolje, zahvaljujući njihovim mjerama, a probleme nelikvidnosti dovode u vezu s globalnim poremećajem na financijskim tržištima.

'U kriznim trenucima bitno je kakva se psihologija stvara. Smatram da je nelikvidnost previšeeksponirana, pa je koriste i privatna poduzeća i počinju neplaćati', zaključio je ministar Šuker.

Kao svijetli primjeri tvrtki koje izvršavaju svoje obveze bez kašnjenja, navedeni su Janaf i Plinacro. Ministar Polančec kazao je da je HEP napravio pozitivan iskorak u posljednja dva mjeseca, a gledano na godišnjoj razini ukupne obveze manje su mu za milijardu kuna.

Iako niz afera u javnim poduzećima dosad nije rezultiralo smjenama, premijerka Kosor ponovila je svoju prijetnju kako će 'svi oni odgovorni koji ne žele, ne mogu ili ne znaju izvršiti zaključke Vlade, biti zamijenjeni osobama koje mogu, znaju i žele'.