KRIMINAL U HEP-U

Stan plaćali 15.000 kuna, Mravaku prijeti robija

Bionic
Reading

Na samo četiri dvogodišnja ugovora za najam stanova u Zagrebu, sklopljena izravnom pogodbom i bez natječaja, Hrvatska je elektroprivreda spiskala 700 tisuća kuna

Za dvogodišnji najam samo četiri stana Hrvatska elektroprivreda plaća gotovo 700 tisuća kuna. S četiri privatna vlasnika dvosobnih stanova u Zagrebu HEP je, sudeći po obavijestima o sklopljenima ugovorima objavljenim u Narodnima novinama, prošle godine sklopio ugovore o najmu na iznose koji uvelike premašuju tržišne vrijednosti, piše Večernji list

Tako su dva stana iznajmljena, jedan u Ulici Zinke Kunc, a za drugi nije navedena adresa, za 130 tisuća kuna za dvije godine, odnosno 5416 kuna na mjesec.

Istodobno se dvosobni stan u Zagrebu može unajmiti za upola nižu cijenu. No, čak i taj iznos djeluje smiješno prema iznosu za koji HEP tvrdi da plaća sinjskom sucu Željku Gusiću. Za njegov dvosobni stan u Zagrebu HEP je naime u Narodnim novinama objavio da plaća 372.400 kuna za dvogodišnji najam, odnosno 15.516 kuna na mjesec.

Za taj se novac, tvrde nam u agencijama za nekretnine, može dobiti stan od 140 kvadrata na elitnoj lokaciji i sa saunom ili nešto slabije opremljen stan od 200 kvadrata u podsljemenskoj zoni.

Mravaku prijeti 10 godina zatvora

Prema pisanju Jutarnjeg lista Državno odvjetništvo i ravnateljstvopolicije zajednički pripremaju kaznenu prijavu protiv predsjednikauprave HEP-a Ivana Mravaka. Sumnja se da je počinio više kaznenih djelau gospodarskom poslovanju za što mu prijeti kazna do 10 godina zatvora.Također se sumnja se da je koristio svoj položaj kako bi sklapaougovore koju su oštetili državni proračun za više od milijardu kuna,istodobno pribavljajući znatnu imovinsku korist drugim pravnim osobamai prikrivajući stvarno stanje u poslovim knjigama. Krim obradom su osimHEP-a zahvaćene su i neke druge državne tvrtke, poput HAC-a iDalekovoda, a istražuju se i ugovori o zapošljavanju te ugovori opružanju intelektualnih usluga koje je HEP sklapao s Ekonomskimfakultetom u Zagrebu na osnovi kojih je dekan Darko Tipurić primaonerazmjerno visoke honorare.

– To je nemoguće, pa ja imam ugovor s HEP-om po kojem mi na žiro-račun uplaćuju 750 eura (5475 kuna, op. a.) na mjesec, a u to su uključeni i porezi i režije – rekao nam je Željko Gusić. Kad smo ga uputili da na internetskim stranicama Narodnih novina provjeri obavijest o ugovoru, nije mogao doći sebi od šoka.

'Ovo je za kaznenu prijavu! To mora istražiti Državno odvjetništvo! Kako su mogli napisati da mi plaćaju gotovo tri puta više novca?' u nevjerici je rekao Željko Gusić koji s HEP-om ima sklopljen ugovor na dvije godine, s mogućnošću produljenja, po kojem bi ovisno o tečaju eura trebao dobiti oko 130 tisuća kuna.

Priču sličnu njegovoj, koja budi ozbiljnu sumnju da netko iz HEP-a sebi grabi novac namijenjen unajmljivanju stanova, ispričala nam je i Ksenija Kovač koja stan u zagrebačkoj Ulici Božidara Adžije već dugo iznajmljuje HEP-u, ali tvrdi da s izborom najmoprimca nema nikakve veze. Iako za najam njezina dvosobnog stana HEP plaća posve prihvatljivih 51 tisuću kuna, ona navodno dobiva samo dio tog novca.

'Iznajmljujem stan legalno, preko agencije koja za mene odabire stanare. Redovito za stan plaćam porez, a cijena od 51 tisuću kuna koju spominjete nije ni približno točna', ustvrdila je Ksenija Kovač. O najmu stanova od HEP-a nikakav odgovor nismo dobili.

Za najam ni jednog od četiriju stanova za koje HEP plaća sulude iznose nije raspisan javni natječaj, pri čemu se mogla dobiti mnogo povoljnija ponuda. Umjesto toga HEP je ugovore sklopio izravnom pogodbom s iznajmljivačima, odnosno s agencijama koje ih zastupaju. Sva četiri stana unajmila je HEP Proizvodnja.

I dok za srednje rangirane direktore HEP unajmljuje stanove po astronomskim cijenama, onima koji su više na hijerarhijskoj ljestvici dodjeljuje vlastite kadrovske stanove koje ubrzo mogu otkupiti po iznimno povoljnim uvjetima, odnosno po cijenama mnogo nižim od tržišnih.

Takav stan dobio je primjerice Rade Buljubašić, za kojeg je Večernji list otkrio da plaću prima od HEP-a, a zapravo radi u HDZ-u. Otkupio ga je s popustom od 30 posto i tako stekao vrijedne kvadrate u samom središtu Zagreba. Kadrovski stan dobio je i predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak, ali i mnogi drugi direktori u toj državnoj tvrtki.

Posljednjih godina samo je Ivan Mravak mogao odobravati dodjelu stanova djelatnicima HEP-a i on se tom mogućnošću obilato koristio.

Tako u zgradi u Bednjanskoj ulici, gdje je stan dobio i Rade Buljubašić, stanuje i Mravakova kći, ali i drugi sadašnji i bivši djelatnici HEP-a. Zgradu je HEP kompenzacijom dobio od Industrogradnje, a poslije je stanove jeftino prodao odabranim djelatnicima.