ŠIRI VIDIKE O KLIZIŠTIMA

Kalinić na petodnevnom treningu u Japanu

25.07.2013 u 13:07

Bionic
Reading

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić otišao je na petodnevni trening u Japan kako bi proširio vidike i priskrbio potrebna znanja u sanaciji i prevenciji klizišta i bujica

Iz Kalinićeva ureda izvijestili su da je njihov šef otputovao u Japan u sklopu bilateralnog japansko-hrvatskog projekta 'Identifikacija rizika i planiranja korištenja zemljišta za ublažavanje rizika klizanja i bujica u Hrvatskoj'.

Cilj je treninga upoznavanje s primjenom i instaliranjem sustava ranog upozoravanja stanovništva od opasnosti od klizišta. Iz zagrebačkog ureda za interventne situacije istaknuli da se upravo takav sustav instalira i razvija na najvećem klizištu u Hrvatskoj i Zagrebu, na klizištu Kostanjek.

Prema informacijama iz Kalinićeva ureda, spomenuti sustav ranog upozoravanja bit će jedinstven u Hrvatskoj, jer će omogućiti pravovremeno obavještavanje i evakuaciju stanovništva u slučaju sloma klizišta i ono što je još važnije, omogućit će pravovremeno poduzimanje preventivnih mjera na klizištu.

Za vrijeme svog petodnevnog boravka, Kalinić će obići dva najopasnija klizišta u Japanu, klizište Takisaka, čiji slom bi poplavio grad Niigatu koji je veličine Zagreba te klizište Shimekake, kao i obilazak centra za kontrolu rijeke Agano.

Kaliniću su trening omogućili i platili JICA - Japanska agencija za međunarodnu suradnju i Sveučilište Niigata.