JOŠ JEDAN POZNATI VITEZ

Kakvom to viteškom redu pripada odvjetnik Šavorić iz grupe Borg?

21.05.2018 u 17:18

Bionic
Reading

Viteštvo u Hrvatskoj doživljava pravu renesansu. Na našem prostoru oživljen je niz srednjovjekovnih viteških redova, među čijim je pripadnicima cijeli niz pojedinaca s gornjeg društvenog spektra, bilo zbog utjecaja, bilo podrijetla. Iako je najpoznatiji hrvatski vitez potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, vitešku titulu ima i jedan od pripadnika grupe Borg iz afere Hotmail. Riječ je o odvjetniku Borisu Šavoriću, a on pripada Redu sv. Jurja

Korijeni ovog reda sežu u 1308. godinu, a osnovala ga je austrijska dinastija Habsburg koja se kasnijim spajanjem s lorenskom dinastijom naziva Habsburg-Lothringen. Na čelu reda danas je direktni nasljednik te loze, veliki meštar Karl von Habsburg-Lothringen, najstariji sin Otta von Habsburg-Lothringena.

Ideja današnjeg oblika ovog viteškog reda vrti se oko pojma Mitteleuropa ili srednja Europa. Riječ je o očuvanju identiteta i zajedničke tradicije zemalja srednje Europe, od kojih je većina, pa i Hrvatska, nekoć bila u sastavu Habsburške Monarhije. Iako im obnova te monarhije nije u fokusu, barem ne javno, djelovanje Reda sv. Jurja počiva na ideji očuvanja europskih vrijednosti baziranih na kršćanskom moralnom nauku u ovom dijelu Europe.

Karl von Habsburg-Lothringen svojedobno je rekao kako se grozi izraza zapadni Balkan, u koji je Bruxelles ugurao i Hrvatsku.

Red kod nas pak djeluje tek nekoliko godina. Na čelu hrvatskog zapovjedništva ili Komutraja je novinar i urednik Romano Bolković, ujedno član Rotary kluba Zagreb. 'Red se smatra dijelom umreženosti Europljana u širokom smislu konzervativnog svjetonazora. Prvenstveno djeluje u lobističkom smislu, dakle razmišlja i politički, ali je nadstranački; to je djelovanje metapolitičko kroz lobiranje i razgovor. Unutar okvira europske orijentacije Red gaji ideju srednje Europe i na bogatom povijesnom iskustvu želi učiti iz grešaka i stvarati novo duhovno, kulturno, intelektualno i etičko ozračje, a služe mu kao primjer zemlje Beneluksa ili Skandinavije', kazao je jednom prilikom za medije Romano Bolković.

Za sada jedinu javnu manifestaciju održali su prije dvije godine, naravno na blagdan sv. Jurja 23. travnja na Trgu sv. Marka u Zagrebu, a misu na latinskom služio je vikar Opusa Dei u Hrvatskoj Jorge Ramos.

Tamo je bio, kako je tada pisao Glas Slavonije, i jedini živući osječki grof Mario Festetić.

On je otkrio da je u Hrvatskoj 15-ak članova Reda sv. Jurja, dok ih je u svijetu tek oko tisuću. Osim Festetića, još je nekoliko članova iz plemićkih obitelji: zagrebački odvjetnik Damir Delišimunović, maestro Josip degl’ Ivellio te Ivan Mažuranić. Među vitezovima sv. Jurja su arhitekt Otto Barić i menadžer Sandro Baričević. Potonji je ujedno vitez Svetog groba jeruzalemskog, reda kojem pripada i Željko Reiner.

  • +8
Reiner postao hrvatski vitez reda Svetog groba jeruzalemskog Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Najvažniji im je kodeks časti, a prvi kriterij članstva je kršćansko podrijetlo. U svakodnevnom životu to ne znači nikakva posebna ograničenja, no prema statutarnom uređenju svi podliježu sankcijama… Mi smo bratstvo temeljeno na časti, ugledu i džentlmenstvu', kazao je za Glas Slavonije Festetić.

Ove godine tom elitnom srednjoeuropskom klubu pridružio se i zagrebački odvjetnik Boris Šavorić, alfa i omega lex Agrokora. Njegov doprinos, sudeći po prepisci tzv. grupe Borg, bio je toliki da su se međusobno šalili da bi se zakon trebao zvati lex Šavorić ili Šavorićev zakon.

Boris Šavorić je glavni partner u odvjetničkom društvu Šavorić i Partneri, koje se ubraja među deset najjačih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj. Lani su im zahvaljujući i angažmanu oko Agrokora prihodi rasli za 11 posto i dosegli 19 milijuna kuna, dok im je dobit iznosila 11,6 milijuna kuna.

Kako je tportal pisao, na popisu klijenata Borisa Šavorića su mnoge kompanije iz Hrvatske i inozemstva. Od banaka tu su Erste Bank, EBRD, Addiko Bank, PBZ i Intesa Sanpaolo. Godinama je ta odvjetnička kuća pružala pravne usluge ruskoj VTB banci oko odnosa s Agrokorom. VTB banka je jedan od najvećih Agrokorovih kreditora, odnosno vjerovnika. Šavorić i Partneri su radili i za Volkswagen, Adidas, Goldman Sachs, J. P. Morgan, Decathlon Croatia, Ikeu, Air France te mnoge druge.

Šavorić je dobar prijatelj s Emilom Tedeschijem, vlasnikom Atlantic grupe. Jednom se na utakmici Tedeschijeva košarkaškog kluba Cedevita pojavio prerušen u Elvisa Presleyja, pojasnivši kako dolazi s tematskog maskenbala.