što se događa?

Kakvo iznenađenje: Na Jarunu nađena životinja kakve u Zagrebu do sada nije bilo

07.12.2018 u 17:02

Bionic
Reading

U Zagrebu je prvi put zatečena kolonija ranog večernjaka, najvećeg šišmiša koji živi u Hrvatskoj, a koji preferiraju toplije krajeve, pa ih se najčešće može vidjeti u Dalmaciji, priopćeno je u petak iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu koje djeluju u sastavu zagrebačkoga Zoološkog vrt

U Skloništu su rekli da su u četvrtak zaprimili poziv jedne stanovnice zagrebačkog Jaruna koja je na balkonu vidjela nekoliko šišmiša.

'Kad smo stigli na lokaciju, dočekalo nas je pravo iznenađenje - kolonija od čak trideset i šest šišmiša kakvi se inače ne susreću u metropoli. Naime, rani večernjaci preferiraju toplije krajeve, pa ih se najčešće može vidjeti u Dalmaciji. Da stvar bude neobičnija, još smo dva šišmiša iste vrste zatekli u Sigetu', kazao je Darko Ozmec, voditelj terenske službe Skloništa u Dumovcu.

O slučaju su odmah obaviješteni stručnjaci kako bi pokušali pronaći razlog zašto su rani večernjaci proširili stanište.

Brigu o šišmišima preuzela je Udruga za zaštitu divljih životinja (AWAP). Šišmiši su sada na promatranju, a o procjeni njihova stanja ovisi kada će biti vraćeni u prirodu, istaknuto je u priopćenju.

  • +17
Šišmiši Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic