'CUPPING TERAPIJA'

Kakvi su to čudni krugovi po tijelima olimpijaca u Brazilu?

08.08.2016 u 12:42

Bionic
Reading

Plivačka natjecanja na Olimpijskim igrama koje se održavaju u Brazilu otkrile su detalj koji je itekako zaintrigirao i gledatelje i medije. Crveni krugovi po tijelima najboljih svjetskih plivača poput Michaela Phelpsa, ali i nekolicine američkih gimnastičara pobudili su nemalu pažnju javnosti. O čemu se točno radi?

Radi se, naime, o posljedicama tzv. 'cupping terapije', koja potiče iz tradicionalne kineske medicine, a primjenjuju ju praktičari akupunkture. Zagovornici 'cuppinga' tvrde da takva praksa tjera toksine da napuste tijelo, aktivira limfni sustav, čisti zatvor crijeva, čisti krvne žile...

Zašto 'cupping' ostavlja crvene okrugle tragove po koži? Zato što se prakticira tako da se posudica u obliku čaše ili šalice pritisne otvorenim dijelom na kožu, a potom se pumpom iz posude izvuče (velik dio) zraka iz posude. Logično, ispod posude stvara se djelomični vakuum koji vuče kožu prema gore. Kao posljedica takve prakse na tijelu ostaju crveni krugovi koji se mogu zadržati i po nekoliko dana.


No, postoje li znanstveni dokazi o učinkovitosti te metode? Kratak odgovor glasi – ne, a to priznaju i zagovornici tradicionalne kineske medicine. 'Nema dokaza o učinkovitosti cuppinga. Naime, nisu provedena klinička istraživanja te metode, ali postoje njezini zadovoljni korisnici i to u periodu od zadnjih 3000 godina', rekao je prof. Edzard Ernst s odjela za komplementarnu medicinu Sveučilišta u Exeteru.

O 'cuppingu' se oglasilo i Američko društvo za rak, koje kaže da 'nema znanstvenih dokaza da od cuppinga postoji ikakva korist za zdravlje. Svi izvještaji o učinkovitosti te metode svode se na anegdotalne dokaze, ali prava istraživanja i kliničke studije te metode ne postoje'.

Laughing because it hurts so bad. Gonna leave a mark! #AthleteLife

Fotografiju objavljuje Natalie Coughlin (@nataliecoughlin)