ESTETIZACIJA POLITIKE

Kako vremenske prilike utječu na izbore?

biralište glasači

biralište glasači

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Mogli biste pomisliti da sam u traženju značenja vanjskih, osjetilnih manifestacija izbornih prilika došla do očitih stvari i to takvih o kojima su već mnogi pisali: kiša i mraz mogu spriječiti starija godišta da krenu na birališta, kao što u neko drugo godišnje doba sunce može biti toliko privlačno da odvuče mlađe glasače u prirodu

Kao mogući čimbenik u ranijim se okolnostima spominjalo skijanje (manje glasača razmjerno imućne srednje klase) ili čak utjecaj tmurnoga vremena na raspoloženje birača: u smislu osnaživanja beznadnosti.

Analize takve vrste nisu bile pouzdane ni po uobičajenim standardima političkih predviđanja, ali u nekim sredinama bilo je razmjerno utemeljeno predviđati da su stariji birači konzervativniji (da će se odlučiti za neku stranku s kršćanskim predznakom i nesklonu velikim pomacima), a da će mlađi željeti promjene. Takve se konvencionalne mudrosti moraju dopuniti interesnom analizom: pouzdanost isplate penzija, zaštita stečenih prava i tome slično očito moraju biti presudni onima tzv. treće dobi pa stranka koja izrijekom obećava da neće dirati u to može privući umirovljenike, ali, naravno, izazvati srdžbu ako nije ispunila već dana obećanja.

Unatoč svim tim poznatim elementima, ne mogu sročiti pouzdano prognozu o djelovanju vremenskih prilika. Možda zato što se ishod izbora čini razmjerno izvjesnim, u smislu promjene sadašnje vlasti. Hoće li dovoljan broj onih koji su uvijek glasali za HDZ, a s obzirom na našu temu stariji među njima, učiniti dodatan napor da ublaže poraz 'svojih' ili je upravo njih pogodilo urušavanje ugleda dužnosnika stranke pa će ih snijeg i kiša navesti da odustanu od glasanja? Hoće li stariji protivnici HDZ-a biti ohrabreni naznakama da se nešto mijenja pa će htjeti i sami sudjelovati u tome, dodati svoj kamenčić, zaštićeni kaljačama i kaputima?

Zapravo, vremenske prilike mogu nepovoljno utjecati na sve generacije, povećati apstinenciju, produbiti depolitizaciju. Vani mraz, nedjelja je, a ionako mi se nitko od njih ne sviđa…

Nadam se lijepome danu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!