PRIČE OČEVIDACA

Kako to izgleda kad udari Sandy?

30.10.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Stanovnici istočne obale SAD-a, od Floride na jugu do Nove Engleske na sjeveru, koji još uvijek imaju struje i pristup internetu, uglavnom su zatvoreni u svoje kuće ili podrume, odakle razmjenjuju dojmove, fotografije i videosnimke razaranja i pustoši koju im donosi uragan Sandy, najveća oluja koju su ikada doživjeli

Poplavljeni New York

Najteže je u New Yorku gdje su mnogi dijelovi grada pod vodom, više od pola milijuna domova je bez struje, ceste su blokirane, podzemne željeznice poplavljene, a u četvrti Queens izgorjelo više od 50 kuća (pogledajte video dolje). 'Ovo je najgora noćna mora. Ovo je strašno', rekao je stanovnik Queensa Tommy Hickey. Vatrogasci su 25 stanara viših katova zapaljenih kuća morali spašavati u čamcima.

Predstavljamo vam nekoliko isječaka iz najnovijih iskustava ljudi koji tek očekuju najsnažnije udare uragana.

U New Jerseyju drveće pada, a vjetar tutnji

DENVILLE, N.J - Drvo je palo s lakoćom. Čuo se udar. Svjetla su zatreperila, ali su se vratila… Očekujem da će se to uskoro promijeniti. Zvuk vjetra je poput teretnog vlaka. Dok pišem, čitam pisma prijatelja širom New Jerseya. Stabla su porušena posvuda. Gotovo svi su bez struje… Trenutno smo usred oluje. Prema prognozama udari će

Otpad leti gradom

potrajati do ponoći. Strah me je što ću vidjeti kada jutro svane.
— Gioia Degenaars

Po ulicama New Yorka pada opasan otpad

BROOKLYN - Kako noć odmiče postaje sve strašnije. Vjetar prodire kroz svaku pukotinu na starim kućama u kojima mnogi od nas žive. Masovno nestaje struje, a počinje se rušiti i Internet… Kad sam izašla baciti smrdljivu vreću za smeće na metar i pol od mene pao je veliki komad metala s visine veće od pet katova.
— Melissa Walker

Sandy je iščupao stablo i srušio ga na garažu

QUEENS - U ponedjeljak snažni vjetrovi uragana Sandy srušili su golemo stablo u Queensu. Nasreću, nitko nije ozlijeđen; uništena je samo garaža.
— Mike Wong

Voda raste
Uragan Sandy pokazao svoju moć na Long Islandu

LONG ISLAND - Nešto iza podneva izašao sam napraviti nekoliko fotografija, no Sandy je imala drugačije planove. Voda je već prodrla na kopno na nekoliko mjesta, blokirala ceste i pokrenula evakuacije. Drveće i telefonski stupovi popadali su prije 14 h. Evo nekoliko slika koje sam snimio. Oluja nas još nije pravo zahvatila. Stresem se kada pomislim na štete koje ćemo tek doživjeti.
— Edward J. Neary