PISMO STRANIH ULAGAČA

Kako su nas u Hrvatskoj tražili mito?

13.06.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Ugledni britanski list The Guardian objavio je zanimljivo pismo čitatelja. Naime, Guardianu se javio jedan ulagač u projekt u Hrvatskoj te ispričao svoju priču o tome kako prolaze strani ulagači u Lijepoj Našoj

Pismo objavljeno u Guardianu objavljujemo u cijelosti:

Otišli smo iz gradskog Ureda za planiranje ostavši u čudu nad zbunjenošću službenika i bez njegovog potpisa na našem projektu – papirima koji bi trebali finalizirati građevinsku dozvolu. Ovaj put nismo bili zamoljeni da sjednemo, a soba je bila pretrpana papirima. Naime, upravo danas službenik 'je otkrio' još neke detalje 'ključne za našu prijavu'. Rekao nam je da nazovemo za 10 dana… 'Možda ponovno za 10 dana.'

Na raskršću pri odlasku iz Duga Rese, starija žena nas je zamolila za prijevoz, spomenula je selo na našem putu, ali nakon što je sjela na zadnje sjedište našeg automobila odvela nas je daleko u brda. Odjednom, našli smo se na seoskom putu paralelnom s autocestom. Nova generacija Hrvata u crnim terencima utrkivala se do marina na obali dok su po putu svuda naokolo gacale kokoši i svinje nesvjesno u posve drugom stoljeću.

Dom te žene bio je tipičan: štala za životinje, štala za krmivo i tradicionalna kuća od hrastovine s balkonom oko prvog kata, ponudila nam je jaja u zamjenu za vožnju. Naši urbani prijatelji iz Zagreba pogubljeni su u tradicionalnom selu, u procijepu između ponosa na pitoreskno naslijeđe i želje da Hrvatska bude prepoznata kao moderni dodatak Europskoj uniji.

Ponovno u Uredu za planiranje, gospodin M., čini se, čekao je na naš potez. Je li tražio mito? Dosad smo prije doživjeli da nam pomognu, nego da budemo izrabljeni. Izgubljena putovnica predana je u najbližoj policijskoj postaji. U Bosni prometni policajac koji nas je zaustavio jer nam nije radilo svjetlo bio je toliko u strahu nakon što je otkrio da smo stranci koji bi mogli o njegovoj zemlji loše misliti da nam je savjetovao kako izbjeći njegove kolege dalje niz cestu.

Natrag u selu, pitali smo Valentinu što misli, a ona je dala jednostavnu dijagnozu. Imala je samo jedno pitanje: koliko godina ima gospodin M? Mlađe generacije ostavile su korupciju iza sebe zajedno sa socijalizmom, ali ako je stariji – htjet će 'zaslađivač' – mito. Prije 10 godina kazao bi svoju cijenu. Danas samo zatrese papirima i čeka da shvatimo.