BORBE U SDP-U, UHLJEBLJIVANJE I POLICIJSKE ISTRAGE

Kako su glumci splitskog GKM-a pobijedili politiku

10.06.2014 u 07:14

Bionic
Reading

Taman kad je potvrđeno da je policija po treći put posjetila splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara u istrazi oko navodnog trgovanja utjecajem pri zapošljavanju u gradskoj upravi i tvrtkama, ovaj put zbog 'završnog razgovora', propao je još jedan pokušaj uhljebljenja s neobičnom vezom prema SDP-u. Točnije, glumci i zaposlenici Gradskog kazališta mladih (GKM) pobijedili su stranku na vlasti i uz velik medijski pritisak za ravnatelja uspjeli postaviti svog favorita Ivu Perkušića

Ako ćemo biti kronološki precizniji, policijska istraga zahuktala se kad je postalo očito da novi ravnatelj GKM-a neće biti po mjeri politike.

Velik dio splitskog SDP-a zagovarao je da fotelja pripadne Silvani Stanić, supruzi odvjetnika Darka Stanića - a on je partner u zajedničkom odvjetničkom uredu s Evelinom Tonkovićem, današnjim zamjenikom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Veza zvuči dosta labavo, ali da je GKM zbilja dobio ravnateljicu koja se mogla dovoditi u kontekst s vrhom MUP-a, aktualna policijska istraga protiv Baldasara izgledala bi u najmanju ruku bizarno.

Odluku o imenovanju Perkušića na sutrašnjoj sjednici potvrdit će Gradsko vijeće Splita, a sam splitski gradonačelnik za tportal je potvrdio da je to 'gotova stvar'. Ipak, nije išlo previše glatko: prava drama odvijala se na sastancima Kazališnog vijeća GKM-a, peteročlanog tijela koje je raspisalo natječaj za ravnatelja. Prijavilo se nekoliko kandidata, troje ih je zadovoljilo kriterije i ušlo u uži izbor, a onda je većina zaključila da je najbolji kandidat Ivo Perkušić, glumac GKM-a s dva fakulteta koji upravo radi na doktoratu iz teatrologije.

Za njega je glasovalo dvoje predstavnika glumaca i zaposlenika GKM-a, ali i dvoje članova Kazališnog vijeća koje je imenovao Grad Split, dakle Baldasar. Predsjednik Vijeća Igor Novaković (SDP) u tom trenutku napušta prostoriju jer je dobio hitan telefonski poziv, potom poziva na konzultacije dvoje članova koji predstavljaju Grad Split, a nakon toga - daje ostavku. Zavladao je zavjet šutnje i nitko nije htio odati tko je bio misteriozna osoba s druge strane telefonske linije, mada se neslužbeno moglo čuti da se radi upravo o gradonačelniku Baldasaru ili viđenijem splitskom SDP-ovcu Veljanu Radojkoviću. Vjerojatniji kandidat bio bi Radojković, pripadnik takozvane stare garde SDP-a, no do njega je ovih dana jednostavno nemoguće doći, a Novaković odbija davati izjave. No zato je iz krugova kandidatkinje Stanić plasirana teza da 'iz Banovine guraju Perkušića' - što će reći da se na imenovanju ravnatelja Gradskog kazališta mladih prelamala jedna od unutarstranačkih frakcijskih borbi SDP-a.


Tko zna, možda je i pomoćniku ministra unutarnjih poslova Evelinu Tonkoviću bilo drago čuti da policija baš nakon slučaja GKM istražuje Baldasara i njegova zapošljavanja po stranačkoj liniji.

'Krnje' Kazališno vijeće je nakon burne sjednice s nekoliko nastavaka ipak odlučilo obaviti posao i s četiri glasa jednoglasno predložilo Gradskom vijeću svog kandidata. 'Ispalo je nezgodno, a zbog banalnog nesporazuma Igor Novaković je smatrao da nema drugog izlaza i da treba dati ostavku u Kazališnom vijeću. Ali ja smatram da je dobro radio svoj posao i zamolit ću ga da se angažira u nekom drugom vijeću u kulturi', diplomatski će splitski gradonačelnik Ivo Baldasar za tportal. Na Gradskom vijeću će, kaže, SDP-ovci sutra 'naravno glasati za Ivu Perkušića'.

Glumci su ovaj put po svemu sudeći pobijedili politiku - ako u večeri s utorka na srijedu ponovno ne prorade stranački mobiteli...