ZAVRŠEN PROJEKT

Kako su Britanci pomogli Hrvatima da reformiraju pravosuđe?

  • Autor: Petra Sjauš
  • Zadnja izmjena 28.06.2012 16:21
  • Objavljeno 28.06.2012 u 16:21
David Slinn

David Slinn

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Britanski veleposlanik David Slinn, veleposlanik Delegacije Europske unije u RH, Paul Vandoren, predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin, pomoćnik ministra pravosuđa RH Ivan Crnčec te Steve Jacobs iz britanske tvtke Agencia Consulting, sudjelovali su na svečanosti zatvaranja britanskog projekta podrške reformi pravosuđa u Hrvatskoj. Ovim projektom britanska Vlada je u suradnji s Vrhovnim sudom RH i Ministarstvom pravosuđa RH pružila podršku općinskim sudovima u Zagrebu, Rijeci i Splitu u uvođenju radnog mjesta menadžera sudova

'Velika Britanija dugo je bila zainteresirana za pravosudnu reformu u RH. Naš interes seže i prije otvaranja Poglavlja 23., nakon čega je taj interes posve oživio', kazao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Slinn

'Naš je cilj pomoći Hrvatskoj i nakon što postane članica Europske unije, a ne samo na putu ulaska u Uniju', naglasio je Slinn.

'Problem je bio kako se vode sudovi. Nije postojao pravi mehanizam kojem se moglo obratiti. Sada ovakve iste projekte provodimo i u susjednim zemljama', dodao je Slinn i kazao kako je Hrvatska prešla dug put i da je zasluženo stigla ovdje gdje se sad nalazi.


Predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin govorio je o važnosti uvođenja funkcije menadžera, odnosno ravnatelja suda.

'Dobar sudac koji postane predsjednik suda automatski postaje i loš menadžer. Uvođenjem funkcije ravnatelja suda predsjednici sudova rasteretit će se od nesudačkih dužnosti; brojnih i složenih poslova te će se moći napokon baviti onime za što su nadležni i što im je struka. U fokusu svega je stranka i usluga koja mora biti brza i učinkovita', naglasio je Hrvatin.

Pomoćnik ministra pravosuđa RH Ivan Crnčec rekao je kako su u tri godine projekta postignuti ogromni rezultati te da je na nama da na ovim čvrstim temeljima dalje razvijemo ovaj novi institut.

Projekt je pozdravio i veleposlanik Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren naglašavajući kako je vladavina prava iznimno bitna te da će ova tema jednako važna biti i nakon što RH pristupi Uniji.

Projekt je provela britanska konzultantska tvrtka Agencia Consulting čiji djelatnici imaju dugogodišnje iskustvo rada u britanskom pravosudnom sustavu.

U kolovozu 2009. pokrenut je pilot-projekt na Općinskom sudu u Rijeci kako bi se ispitao način na koji će uvođenje radnog mjesta ravnatelja ili menadžera sudske uprave funkcionirati u praksi.

Rezultati uspješno provedenog pilot projekta predstavljeni su javnosti i medijima u Zagrebu 12. travnja 2010., a britansko veleposlanstvo i Ministarstvo pravosuđa dogovorili su produženje projekta za dodatne dvije godine. U travnju 2010. pokrenuto je proširenje razdvajanja pravosudnih i administrativnih ovlasti i otvaranje radnog mjesta ravnatelja sudske uprave na trima najvećim strateškim općinskim sudovima u Hrvatskoj: OGS u Zagrebu, OS u Splitu i OS u Rijeci.

Uspješan završetak posla koji se provodio tijekom posljednje tri godine predstavlja važan korak za Hrvatsku. Projektni tim je blisko surađivao sa svim dionicima s ciljem dovođenja posla do točke u kojoj njegov ishod može biti prihvaćen Zakonom o sudovima te proveden. Potreba za ovim novim radnim mjestom naišla je na opće odobravanje i podršku. Zamisao nije bila prijeporna niti je naišla na otpor. A kako tvrde iz projektnog tima društva Agencia Consulting, njezina će provedba brzo dokazati Europskoj komisiji da reforma i dalje napreduje.

'Ono što je potrebno nije revolucija, već evolucija: nacrt pravnog instrumenta izrađen je na način koji pruža širok, popustljiv okvir koji se može postupno i odmjereno primijeniti u praksi. Vizija za sudove u Republici Hrvatskoj je učinkovito i moderno pravosuđe koje uživa veće povjerenje građana', naglašeno je u konačnom izvješću britanske konzultantske tvrtke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi