OBJAVLJENA IZVJEŠĆA

Kako stoje stranačke blagajne? HDZ može trljati ruke - u debelom su plusu; SDP se popravlja, ali su i dalje u dubiozama

01.03.2019 u 10:09

Bionic
Reading

Dvije najveće stranke, HDZ i SDP, 2018. su završile s prihodima u plusu. HDZ je prošlu godinu zaključio s čak 12 milijuna kuna viška prihoda, dok je SDP poprilično stegnuo remen i nakon gubitaške 2017., kada su ih financijski iscrpili lokalni izbori, 2018. su završili s viškom od četiri milijuna kuna, kojim, doduše, moraju pokriti stare minuse

Rok za objavu financijskog izvješća istekao je upravo danas. Sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, stranke su obavezne do 1. ožujka dostaviti i objaviti rezime poslovanja u prethodnoj godini.

HDZ je tako u 2018. uprihodio gotovo 43 milijuna kuna, a rashodi su im bili nešto viši od 30 milijuna, stoga su ostvarili višak prihoda od 12,8 milijuna kuna.

Od države su temeljem broja saborskih zastupnika uprihodili 34,1 milijun, od članarina su ubrali 7,6 milijuna, a od donacija 654 tisuće kuna.

'Od kada je Andrej Plenković predsjednik, a Gordan Jandroković glavni tajnik stranke, HDZ se financijski apsolutno konsolidirao. Imali smo određene dubioze prije izvanrednih parlamentarnih izbora u rujnu 2016., ali one su u potpunosti sanirane. Činjenica da je stranka danas iskazala sjajan financijski rezultat govori o snazi HDZ-a, jer najveći dio naših prihoda je iz državnog i proračuna jedinica lokalne samouprave, koji se temelje na participaciji naše stranke u predstavničkim tijelima na državnoj i lokalnoj razini. S druige strane, značajno smo smanjili troškove stranke', kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

S druge strane, u SDP-u financijska situacija nije tako bajna, iako je puno bolja nego u 2017., kada su imali prihode od 28 milijuna kuna, a potrošili 34 milijuna.

  • +5
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U prošloj su godini pak uprihodili četiri milijuna kuna manje, dakle 20,3 milijuna kuna, ali su potrošili 20 milijuna kuna.

S obzirom na to da vuku manjak od 12 milijuna kuna, nakon viška iz 2018., minus im se smanjio na 8,4 milijuna.

SDP-ovci su za svoju stranku preko članarina uplatili 1,8 milijuna kuna, što je za oko 300 tisuća manje nego u 2017.

Osjetan se pad bilježi u donacijama. S obzirom na to da je 2017. bila godina lokalnih izbora, SDP-u su fizičke i pravne osobe donirale više od 600 tisuća kuna. U 2018. taj iznos je višestruko niži – tek 137 tisuća kuna.

U HDZ-u se hvale time kako su podmirili sva dugovanja po pozajmicama i kreditima, dok SDP još ima nezatvorenih kredita.

  • +8
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX