PRIČA O VERNESU VEHABOVIĆU

Kako se vrbuju mladi u BiH za odlazak u Siriju?

06.12.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Dvadesetjednogodišnji Zeničanin Vernes Vehabović najnovija je bosanska žrtva rata u Siriji. Poginuo je, najvjerojatnije, u srijedu, na neimenovanom ratištu, a tragičnu vijest objavili su drugi džihadisti. Priču o Vernesu Vehaboviću donosi Dnevni avaz

Na ratište je krenuo 1. kolovoza od kuće, iz sela Roševići, u udaljenom planinskom području Gornje Gračanice. Kombijem iz Zenice s još četiri momka i tri djevojke, preko Srbije u Tursku, kažu poznanici koji su zamoli da ih se ne imenuje. S njim je bio i dugogodišnji prijatelj, poznanik iz susjednog sela Sejdin Omerdić, piše Dnevni Avaz

U potresnom svjedočenju Vernesov otac Enes jučer je kazao da je posljednjih mjeseci prije polaska njegov sin bio 'stranac' u kući.

'Završio je za varioca. Imao je povremene poslove. Taj njegov prijatelj (Omerdić) i on zajedno su radili, zajedno prestali raditi, a kasnije je kolega počeo raditi na rudniku. Živimo skromno, ali solidno kako se narod pati. Ja radim u Mittalu. Vjernici smo, ali poštujemo naš bosanski islam, ne ovaj fanatizam u koji je on upao', priča Enes kroz suze.

Prema njegovim riječima, Vernes je bio skroman i poslušan mladić koji se ničim nije izdvajao, da bi u posljednjih pola godine počeo intenzivno na internetu gledati i čitati sadržaje s radikalnih sajtova. Majka, otac i sestra bili su nemoćni u pokušajima da ga odvrate u radikalnom poimanju islama.

Ja sam ga u ramazanu zvao 'stranac', jer nije želio sjediti ni s porodicom, samo se zatvarao. Išao je na nekakva njihova predavanja u Zenicu, ostalo gledao na internetu. Sedmicu prije Ramazanskog bajrama jednostavno je nestao. Ja sam policiji prijavio nestanak i punih mjesec nismo ništa znali za njega, kaže otac Enes.

Prvi put se porodici javio mjesec nakon odlaska, a onda jednom sedmično. Javio se i 24. studenoga, kada je poginuo poznanik Senad Kobaš iz Travnika.

Odvode neiskusne

'Kada sam ga pitao kada se vraća, odgovorio je: 'Ovdje imamo još posla, ne mislim se vratiti dok ne donesemo slobodu islamu.' Ne mogu shvatiti što se moglo dogoditi mom djetetu da se tako okrene, da mu obitelj ništa ne znači. Dvaput je probao puštati bradu, rekao sam mu da je obrije, da mu to ne priliči. Odvode nam neiskusnu djecu, to tamo nema veze ni sa džihadom ni obranom islama. Stradat će ih još mnogo. Siguran sam da ih vrbuju ljudi koji od toga imaju koristi', kazao je za Dnevni avaz Vernesov otac.

Hadžo Muratović, imam u Gornjoj Gračanici, pokušao je, prema očevom svjedočenju, utjecati na mladića da odustane od ideologije vehabizma, ali neuspješno.

'Našao sam mu neku literaturu o džihadu, o borbi, sve sam to spakirao i odnio efendiji', kaže Enes.

Vrbovao ih trgovac

Susjedi kao inicijatora odlaska navode mladića iz susjednog sela koji šverca odjeću, parfeme te s ruksakom ide od sela do sela, a kojeg su u posljednje vrijeme viđali s mladićima koji su otputovali u Siriju.

'To se kilometrima unaokolo zna, Senad Ćurić iz Čekota (selo nedaleko od Roševića) pozvao ih je da idu, da se bore, a on se, navodno, vratio brzo. On ih je vrbovao da idu i on je ostao', kažu sumještani obitelji.