stručnjak objašnjava

Kako se ponašati kod napada stršljena i koje je najopasnije mjesto za ubod

12.07.2022 u 13:54

Bionic
Reading

'U području glave je najopasniji taj ubod, a što idemo perfiernije to je povoljniji ishod', objašnjava Mladen Horn iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba koje je najopasnije mjesto za ubod stršljena

Mladen Hron iz zagrebačkog Nastavnog zavoda za hitnu medicinu za N1 je objasnio kako reagirati u slučaju uboda stršljena. Ističe kako u najvećem broju slučajeva ubod stršljena završi lokalnim i bolnim eritemom.

'To je najblaže što može biti i u većini slučajeva je tako. Kod osoba koje su sklone alergijama može se razviti blaga alergijska reakcija u vidu nekog osipa, otoka usana, jezika, suzenja očiju. Dok najteži oblik alergijske reakcije može rezultirati anafilaktičkim šokom. On se pak manifestira otežanim piskutavim disanjem, uslijed kardiovaskularnog kolapsa dolazi do hitpotenzije – u početku vrtoglavica i čovjek može pasti u nesvijet te to može rezultati i smrtnim ishodom', objašnjava Hron.

Dodaje kako najteži ishodi nisu česti.

'Anafilaktički šok se događa vrlo brzo i to je jedno dramatično zbivanje, ako ne pružimo vrlo brzo hitnu pomoć može doći do smrtnog ishoda. U svakom slučaju treba brzo reagirati i zvati hitnu pomoć ili se obratiti u najbližu hitnu ambulantu', rekao je.

Hron ističe kako je najopasniji ubod stršljena u glavu jer se tamo razvija angioedem što znači otok mekog tkiva i to zatvara dišni put te dolazi do gušenja.

Dodaje kako se treba držati dalje od gnijezda stršljenova kako ih ne bi izazvali jer oni napadaju u rojevima. 

'Nije nikako preporučljivo da se lamaće rukama i bježi. Ako lamaćemo rukama, onda je stršljen najopasniji. Treba biti miran i sabran i čekati da ode', govori.

Kaže da mu je teško reći ima li ove godine više intervencija zbog uboda stršljena nego prošle, ali dodaje kako najviše ljudi dolazi zatraži pomoć liječnika zbog bolnog eritema, rjeđe zbog osipa. 

'Otrov ose je jači otrov od stršljenovog, ali je opasnost u alergiji. Kod stršljenovog alergijske reakcije budu burnije', objašnjava.