GROZNICA U VATIKANU

Kako se otklanja sumnja u slučaju sivog dima?

12.03.2013 u 21:06

Bionic
Reading

Crni se dim vinuo iz dimnjaka Sikstinske kapele u utorak navečer, što znači da novi papa, kako se i pretpostavljalo, nije izabran prvog dana konklava. Kardinali će glasovanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasovanja)

Ne bude li novi papa izabran do tada, glasovanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

U srijedu, a moguće i u četvrtak, mnoge će oči biti uprte u dimnjak postavljen na krovu Sikstine, iz kojeg će se pojaviti prvi znak da je papa izabran. Iako kardinali glasuju četiri puta na dan, listići se, ne bude li izbora, ne spaljuju na kraju svakog glasovanja nego jednom na kraju jutarnjeg turnusa i jednom na kraju popodnevnog.

U praksi to znači da će se sve dok novi papa ne bude izabran, dvaput na dan, oko podneva i oko 19 sati, iz dimnjaka uzdići crni dim. Bijeli dim se može očekivati u isto vrijeme, ali i prije, oko 10.30 ili oko 16.30, dobije li tko od kardinala dvotrećinsku većinu u prvom prijepodnevnom ili prvom popodnevnom krugu glasovanja. Tada se listići spaljuju odmah.

Boja dima često je u povijesti bila neprepoznatljiva. Kada je izabran Benedikt XVI. dim je bio sivkast i zbunio je i novinare i sve ostale koju su pratili konklave. Ako se dim pojavi oko 10.30 ili oko 16.30, gotovo je sigurno da je 'bijel' bez obzira na boju. Kako bi se otklonila svaka sumnja, izbor će popratiti i zvonjava zvona bazilike svetog Petra.

Osam konklava je održano u 20. stoljeću, a samo su u tri slučaja trajale dulje od tri dana. Najkraće konklave bile su 1939. kada je Eugenio Pacelli (Pio XII.) izabran već u trećem krugu glasovanja. Albino Luciani (Ivan Pavao I.) i Joseph Ratzinger (Benedikt XVI.) izabrani su u četvrtom krugu. Trećeg dana konklava izabrani su Giovanni Battista Montini (Pavao VI.) u šestom krugu i Karol Wojtyla (Ivan Pavao II). u osmom krugu glasovanja.

Za izbor novog pape potrebna je dvotrećinska potpora, odnosno u ovom slučaju 77 glasova. Po talijanskim medijima, kao najveći favoriti u konklave ulaze milanski nadbiskup Angelo Scola i brazilski kardinal Odilo Scherer, nadbiskup Sao Paola, najveće dijeceze u zemlji s najvećim brojem katolika na svijetu. Kao prvi mogući kompromisni kandidat najviše se govori o kanadskom kardinalu Marcu Ouelletu, prefektu Kongregacije za biskupe. Najveći favorit javnosti je bostonski nadbiskup Sean Patrick O'Malley, jedini franjevac kapucin u cijelom kardinalskom zboru, koji je uvjerljivo osvojio prvo mjesto u glasovanju čitatelja lista Corriele della Sera.