vrijeme berbe i prerade

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

14.11.2021 u 09:02

Bionic
Reading

Vrijeme je berbe i prerade maslina. Zbog manjeg uroda, maslinovo ulje ove će godine zasigurno poskupjeti. Kupcima se nude razna maslinova ulja, različitih proizvođača i cijena: stoje od 40-ak pa do čak do 200 kuna za litru. To zbunjuje, a potrošači nisu sigurni što kupuju

Pri prodaji maslinova ulja propisi predviđaju da se na deklaraciji navede ime onoga tko stavlja ulje na tržište, kategorija kvalitete maslinova ulja, nutritivne vrijednosti.

'Morate navesti da je ulje ekstradjevičanske kvalitete. Na koji je način dobiveno, isključivo mehaničkim postupkom na hladno, ne radi se o rafiniranom ulju, morate navesti berbu koja nje godina i rok trajanja, kazao je Silvano Puhar maslinar iz Vodnjana za Potrošački kod na HRT-u. Tu je još i LOT broj koji dokazuje sljedivost. No, ozbiljni će proizvođači otići i korak dalje te kakvoću svojeg ekstradjevičanskog maslinova ulja potkrijepiti kemijskim i senzornim analizama.

'Akreditirana institucija tj laboratorij izdaje kemijsku analizu 5 elemenata koji moraju biti ispod dozvoljene vrijednosti i radi organoleptičke analize u kojoj utvrđuje da ulje od 5 mana nema ni jedno, znači mana je nula, dodaje Puhar. Ekstradjevičansko maslinovo ulje najviša je kategorija kvalitete. Uz kemijska, ima posebna mirisna i okusna svojstva, koja se dokazuju senzornim analizama.

'Svako maslinovo ulje dobre kvalitete bi trebalo mirisati na plod masline jer je to sok masline , da imaju dodatne mirise po nekoj travi, po zrelom povrću, radiču, rokuli ili nekom povrću, ističe Karolina Brkić Bubalo iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. Okus mora biti gorak i pikantan. No pred policama s uljima raznih cijena, možemo se osloniti samo na deklaraciju. Treba pripaziti na to da postoje 4 vrste maslinova ulja.

'Dva su djevičansko maslinovo ulje, ekstradjevičansko maslinovo ulje kao najviša kategorija. Maslinovo ulje sastavljeno od djevičanskog i rafiniranog maslinovog ulja, i djevičansko i rafinirano ulje komine masline. Svi bi voljeli da svako pakiranje koje kupujemo prođe kontrolu međutim sustav funkcionira tako da onaj tko stavlja na tržište ima odgovornost da proizvod koji prodaje odgovara onome kako je deklariran', ističe Marina Lukić iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Masline Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača u Osijeku Tanja Popović Filipović kazala je da bi prepoznali kvalitetno maslinovo ulje, za to doista moramo odvojiti vremena.

'Ali nekakve možda natuknice potrošačima, da se kvalitetno maslinovo ulje uvelike razlikuje po mirisu i okusu od onog koje je manje kvalitete. Kvalitetno maslinovo ulje često ima taj nekakav gorak okus, miris je drugačiji - ukratko, možemo ga prepoznati po ta dva svojstva', zaključila je.