POSTIZBORNA ANALIZA

Tko god formira Vladu, bit će desnija od prethodne. Milanović je spasio SDP od brodoloma!

18.04.2024 u 12:42

Bionic
Reading

'Tko god je bude formirao, nova Vlada bit će desnija i nestabilnija od prethodne', predviđa politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić, komentirajući rezultat jučerašnjih izbora

Nova Vlada bit će desnija od trenutne i u slučaju da je eventualno sastavi Zoran Milanović zato što bi mogući partneri s desnice imali još veću potrebu demonstrirati svoju ideološku vjerodostojnost, objašnjava on.

'Ni HDZ ni koalicija Rijeke pravde ne mogu biti zadovoljni svojim rezultatima: prvi su doživjeli pad od pet mandata, a drugi nakon punih osam godina u oporbi nisu doživjeli gotovo nikakav pomak, makar je svima jasno da bi bez uključivanja Zorana Milanovića SDP doživio pravi brodolom. U toj stranci ovo ozbiljno pitanje postavit će se čim netko formira Vladu', smatra Trogrlić.

Po njemu, uključivanje Milanovića u predizbornu kampanju evidentno je dovelo do povećanja interesa za izbore i koliko god je pomogao SDP-u da preživi, toliko je dao ruku manjim strankama koje u pravilu imaju veliku korist od povećanog izlaska birača - pa i onima koje su se jasno odredile o tom potezu.

'Svi koji su se u tom trenutku distancirali od SDP-a dobro su prošli: i Možemo, i Fokus, koji je objavio da mu 'spaljena zemlja nije cilj', i IDS, koji se jasno odredio da neće biti dio te priče, a na koncu i Matija Posavec, koji je uspio stvoriti neku vrstu IDS-a na sjeveru Hrvatske. Milanović je otvaranjem tema i emocija u javnom prostoru svakako otvorio prostor i Domovinskom pokretu i Mostu. U jednom trenutku izgledalo je da će ozbiljno ugroziti Most jer je preuzeo njihovu retoriku i to bi se svakako dogodilo da je dao ostavku na mjesto predsjednika - no to nije učinio i stoga Rijeke pravde nisu bile do kraja vjerodostojan nositelj, a Most je preživio', objašnjava Trogrlić.

Napominje da su u SDP-ovoj koaliciji zapravo ostale stranke i kandidati koji gotovo sigurno ne bi prešli izborni prag - od HSS-a i Anke Mrak Taritaš do Dalije Orešković i bračnog para Puljak.

'S druge strane, jedino čime HDZ može biti zadovoljan jest činjenica da su uz rekordnu izlaznost oni svejedno osvojili više od 60 mandata i uspjeli biti relativni pobjednici u devet od 11 izbornih jedinica, pa čak i u sve tri zagrebačke jedinice', dodaje sugovornik tportala.

  • +39
Atmosfera u stožeru Možemo! Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Usprkos podatku da su SDP-ova koalicija i stranka Možemo zajedno osvojile nekoliko tisuća glasova više od HDZ-a, Trogrlić ne smatra da su potonji učinili grešku samostalnim izlaskom na izbore.

'Možemo je ostvarilo dvostruko bolji rezultat u odnosu na prošli saziv Sabora i ne samo da su preživjeli, nego su i ojačali. U toj stranci očito dugoročno grade svoju poziciju u hrvatskoj politici i odluka o samostalnom nastupu jednokratno možda predstavlja štetu za Rijeke pravde, ali strateški i dugoročno predstavlja vrlo dobar potez za Možemo', smatra ovaj analitičar.

U procesu formiranja eventualne saborske većine, predviđa Trogrlić, prvi potez svakako će biti razgovor HDZ-a i Domovinskog pokreta jer te stranke nemaju velikih svjetonazorskih problema - a DP kao stranka svakako ima cilj participirati u vlasti.

'No eventualni problem svakako je osobna netrpeljivost između Andreja Plenkovića s jedne i Ivana Penave i nekoliko aktera s druge strane. Ključno pitanje jest može li premijer koji je sanjao centrističku i blago desnu vladu s njim u glavnoj ulozi pristati na vladu koja će biti nešto desnije i u kojoj će on biti malo manji šef', kaže Trogrlić, predviđajući i eventualnu taktiku Milanovića:

'Njegova pozicija svakako bi bila komotnija da su Rijeke pravde osvojile nekoliko mandata više, ali Milanović je ionako planirao dvokorak - najprije formiranje sanitarnog kordona i rušenje HDZ-a s vlasti povlačenjem nekoliko zajedničkih poteza, a potom izlaskom na nove izbore. Zapravo postoji jako malo ili nimalo tema oko kojih bi se složila njegova široka koalicija, a ne treba zaboraviti da je HDZ u oporbi puno vještiji od svoje konkurencije', objašnjava ovaj analitičar.

U tom scenariju, upozorava Trogrlić, pitanje je koliko bi manje stranke bile sklone novim izborima jer je evidentno da bi izlaznost na njima bila niža, što im ne odgovara jer bi teško postigle bolji rezultat od jučerašnjeg.

'Svima njima odgovaraju četiri godine kakve-takve stabilnosti, a pogotovo Domovinskom pokretu, koji želi na vlast i svjestan je da bi to puno lakše ostvario s HDZ-om. Jedinu poteškoću predstavlja način njihovog funkcioniranja s Plenkovićem, no to se može riješiti', zaključuje Trogrlić.