PENAVA SE PITA

'Kako netko može raditi protiv interesa Vukovaraca?'

17.07.2014 u 19:01

Bionic
Reading

Zaista mi je nevjerojatno da postoje ljudi koji su dobili povjerenje građana da rade za opće dobro, a koji nisu digli ruke i podržali većinu koja je uvjerljivo dobila izbore, prva je reakcija vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave (HDZ) izrečena na konferenciji za novinare nakon što danas nije konstituirano vukovarsko Gradsko vijeće

Podsjetivši da je i u predizbornoj kampanji govorio kako će biti gradonačelnik svih Vukovaraca, Penava je kazao kako to pokušava biti od prvog dana svoga gradonačelničkog manadata te mu nije jasno kako to netko može raditi protiv interesa Vukovaraca i Vukovaraca.

'Što će reći Vukovarke i Vukovarci, što će reći obitelji čija djeca očekuju besplatne udžbenike koje smo obećali i od kojih nećemo odstupiti?', zapitao je Penava ustvrdivši kako je najveći problem što je za realizaciju nabave besplatnih udžbenka, koji su Penavin prvi projekt, ionako malo vremena. Sada će to vrijeme biti još kraće jer se prvo mora konstituirati Gradsko vijeće, pa tek na jednoj od sljedećih sjednica usvojiti i gradski proračun iz kojega se namjera financirati nabav udžbenika, dodao je.

Na pitanje novinara, bi li HDZ bio spreman prepustiti SDP-u mjesto predsjednika Gradskog vijeća, odgovorio je kako mu se ne čini u redu da mjesto predsjednika Vijeća dobije netko iz stranke koja nije pobjedila na izborima. Ujedno je podsjetio kako je HDZ prije izbora sklopio predizbornu koaliciju s HSP-om dr. Ante Starčević te je toj stranci obećano mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

'Obvezuje nas taj dogovor i ne mislimo ga kršiti', kazao je dodajući kako je međutim 'na stolu' mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća. Također je demantirao navode koji su se mogli čuti u javnosti kako je vijećnica HDSSB-a Slavica Jelić koja se nije pojavila na konstituirajućoj sjednici Vijeća, tražila za sebe mjesto predsjednice Vijeća u zamjenu za podršku HDZ-u i HSP AS koji zajedno u Gradskom vijeću imaju 10 vijećnika i nedostaje im jedan vijećnik za natpolovičnu većinu.

Vukovarsko Gradsko vijeće na danas održanoj konstituirajućoj sjednici nije konstituirano jer niti jedan od dvojice kandidata za predsjednika Vijeća - Igor Gavrić (HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ) i Goran Bošnjak (SDP-HNS-SU) nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika među kojima međutim iz nepoznatih razloga nije bilo vijećnice HDSBB-a Slavice Jelinić.

U Gradsko vijeće Vukovara izabrano je sedam vijećnika HDZ-a, po četiri SDP-a i SDSS-a, tri HSP AS, a po jednog vijećnika imaju HNS, HDSSB i SNS.

HDSSB: Nismo krivi što Gradsko vijeće nije konstituirano

HDSSB je danas 'najenergčnije odbacio' bilo kakvu odgovornost što danas nije uspjelo konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća (GV), jer drži da s jednim gradskim vijećnikom stranka nema izborni legitimet arbitrirati između dvaju političkih blokova, a da prije toga nije postignut 'minimalni građanski konsenzus'.

U priopćenju za javnost glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar ističe kako odgovornost odbacuju i zato što u proteklih 15-tak dana, nakon drugog izbornog kruga, nije bilo nikakvih razgovora i kontakata s HDZ-om kao relativnim pobjednikom izbora.

'Istovremeno su od relativnih pobjednika izbora odašiljane neslužbene poruke prema HDSSB-u da je koalicija, okupljena oko HDZ-a, osigurala apsolutnu većinu potrebnu za konstituiranje GV-a, i bez participacije HDSSB-a', tvrdi se u priopćenju.

Šatvar kaže da u vukovarskom GV-u, uz HDSSB, koji je dio Saveza za Hrvatsku, participiraju HDZ, HSP Ante Starčević, SDP, HNS, SDSS i SNS, i da tako veliki broj stranaka pruža velik broj mogućnosti za sastavljanje većine, pa mu nije poznato zbog čega se odgovornost prebacuje isključivo na HDSSB.

HDSSB izražava nadu kako će već sljedeći pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća, 16. kolovoza, proći uspješno te da će izabrani gradonačelnik vrlo brzo krenuti u realizaciju zacrtnih projekata, u interesu svih građana Vukovara.