SLUČAJ FIOLIĆ

Kako najbogatiji zastupnik izrabljuje radnike

Stjepan Fiolić

Stjepan Fiolić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

HDZ-ov saborski zastupnik i poduzetnik Stjepan Fiolić tri je puta, u zadnjih godinu dana, bio na sudu zbog loših uvjeta rada u Mesnicama Fiolić

Tijekom tri nadzora inspekcije u Mesnicama Fiolić (dva potkraj prošle i jedan u ožujku ove godine) uočeni su propusti te su podnesena tri optužna prijedloga Prekršajnom sudu, a nakon toga i tri upravna rješenja o uklanjanju nepravilnosti, piše Večernji list.

Ustanove li se propusti u mjerama zaštite na radu u klaonici Hrašće, Stjepanu Fioliću, vlasniku Mesnica Fiolić i nabogatijem saborskom zastupniku, prijeti optužni prijedlog Prekršajnom sudu, ali i prijedlog za pokretanje kaznenog postupka.

Priopćili su to iz Državnog inspektorata. Nakon što je 19-godišnji mesar Marko Špehar upao u vreli bazen te mu je opečeno 75 posto tijela, djelatnik Inspektorata obavio je očevid. Nije uočio nepravilnosti oko bazena, no postupak kojim će se utvrditi zašto je mladić pao u kotao još je u tijeku. Jedina nepravilnost koja je utvrđena jest to što je osam zatečenih radnika prekovremeno radilo dulje od četiri tjedna.

Ako se pokrene optužni prijedlog, HDZ-ovcu Fioliću neće biti prvi put da ga tuže zbog nedostatne zaštite na radu. Naime, tijekom tri nadzora inspekcije u Mesnicama Fiolić (dva potkraj prošle i jedan u ožujku ove godine) uočeni su propusti te su podnesena tri optužna prijedloga Prekršajnom sudu, a nakon toga i tri upravna rješenja o uklanjanju nepravilnosti.

Optužbe Marka Špehara i drugih anonimnih radnika da kod Fiolića drugi dio plaće dobivaju u kuverti čine se točnima budući da je osmero radnika u Hrašću prijavljeno na minimalac.

Činjenično stanje u vezi s radom na crno inspekcija i dalje utvrđuje. Ovoga se vikenda sepsa pluća povukla pa se Marko Špehar osjećao bolje, razgovarao i govorio o odlasku iz bolnice, no danas je dobio zarazu drugom bakterijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi