AFERA PLANINSKA

Kako je vrijednost zgrade umanjena za gotovo 4 milijuna eura

04.02.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Bivši član Uprave Hypo-Leasinga Josip Delaš posvjedočio je na suđenju u slučaju Planinska da je nekretnina od čije je kupoprodaje bivši premijer Ivo Sanader navodno primio 17 milijuna kuna provizije u ponovljenoj procjeni banke bila gotovo četiri milijuna eura manja.

Delaš je posvjedočio da je prema prvoj procjeni nekretnina vrijedila 8,4 milijuna eura. Kada je vlada donijela odluku o kupnji sklopljen je ugovor o leasingu na osam milijuna eura, no osam ili devet mjeseci kasnije nije plaćena niti jedna rata.

'Tada smo prema internoj proceduri morali napraviti drugu procjenu nekretnine i taj put je procijenjena na 4,5 milijuna eura', kazao je Delaš.

Dodao je da kod sklapanja prvog ugovora nisu tražili učešće jer se država vodi kao prvorazredan klijent te da je odluku donijela uprava u Austriji jer je hrvatska podružnica samostalno mogla sklapati ugovore do tri milijuna eura.

Bivši ravnatelj Uprave za proračun ministarstva regionalnog razvitka Tomislav Čičko je rekao da je ministartsvo koje je u konačnici kupilo zgradu u Planinskoj imalo troškove najma od oko milijun kuna mjesečno jer su bili razmješteni na više lokacija.

'Nakon sklapanja ugovora o kupnji zgrade u Planinskoj otplaćene su rate za svibanj i lipanj, no u srpnju je Petar Čobanković ponovno postao ministar poljoprivrede, a ministar regionalnog razvitka Božidar Pankretić. Došlo je do rebalansa proračuna pa je bilo znatno manje novca. U jesen 2010. mi smo preselili na lokacije u Stančićevoj i Bauerovoj, a zgrada u Planinskoj dodijeljena je Ministarstvu poljoprivrede', prijetio se Čičko.

Optužbe protiv Sanadera u slučaju Planinska potkrijepio je njegov suoptuženik, mesar Stjepan Fiolić koji je na sudu ranije detaljno ispričao kako je bivšem premijeru nosio milijunsku proviziju u kutiji za hrenovke. Optužbe je priznao i bivši ministar Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi ostao je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Na klupi za svjedoke sutra bi se trebali pojaviti članovi Sanaderove vlade Darko Milinović i Đurđa Adlešić