ISPRIKU MOLIM!

Kako je PJ Crowley uvrijedio Gadafija?

03.03.2010 u 22:05

Bionic
Reading

Libija je u srijedu upozorila SAD da će se odnosi dviju zemalja pogoršati ako se Washington ne ispriča za komentar što ga je o libijskome vođi Moameru Gadafiju dao glasnogovornik State Departmenta Philip J. Crowley, no libijska agencija Jana nije objavila sporni komentar.

"Ne poduzme li (Washington) mjere, to će se negativno odraziti na političke i gospodarske odnose dviju zemalja", prenijela je agencija Jana izjavu libijskog ministarstva vanjskih poslovaa.

Komentirajući na traženje novinara Gadafijev prošlotjedni poziv na džihad (sveti rat) protiv Švicarske, zbog referendumske odluke švicarskih građana protiv gradnje minareta, Philip Crowley je podsjetio na Gadafijev živopisni, maratonski govor na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u rujnu 2009.

"Vidio sam izvješće i to me vratilo u dan u rujnu i jednu od najpamtljivijih sjednica Opće skupštine UN-a koje se mogu sjetiti", rekao je Crowley.

"Puno riječi i puno papira koji su letjeli na sve strane, ne nužno i puno smisla", rekao je PJ Crowley, kako glasnogovornika State Departmenta zovu novinari.

Libijski MVP kazao je američkom otpravniku poslova u Triopliju da Crowleyev komentar odražava njegovo "neznanje" o tome što je Gadafi rekao u Svjetskoj organizaciji.

Otkako je Libija izišla iz desetljeća međunarodne izolacije, američke naftne tvrtke kao što su Exxon Mobil, Occidental i Hess, snažno su ulagale u toj zemlji, jednoj od najvećih proizvođača nafte u Africi.

O važnosti američko-libijskih poslovnih odnosa govori i prošlomjesečni posjet prve američke službene trgovinske misije Tripoliju.