RUKA RUCI

Kako je MORH spiskao 315 milijuna kuna bez natječaja

27.02.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Dok se još raspravlja o tome je li ili nije finska Patria podmićivala nekoga u Hrvatskoj da bi prodala svoje oklopnjake, MORH je u tišini, bez natječaja i bez ikakvog testiranja sklopio posao kupnje 12 rabljenih i za sada nefunkcionalnih njemačkih samovoznih haubica PzH 2000 za preko 315 milijuna kuna

Posao je sklopljen, potvrđeno nam je u MORH-u, tek na temelju taktičke studije i nevjerojatno kratkih dva i pol mjeseca nakon što je predstavljen 'Dugoročni plan razvoja 2015. - 2024.', u kojem se prvi put spominje potreba nabavke samohodnog topničkog oružja dometa 40 kilometara.

To, čini se, znači da su pregovori morali početi prije nego što je uopće donesen 'Plan razvoja', odnosno da je nabava haubica u plan razvoja došla jer je posao već bio dogovoren, a ne obratno, kako bi trebalo biti.

Za to vrijeme, nijedan hrvatski vojnik nije opalio granatu iz tog oružja niti ga imao prilike pregledati. Inspekciju prije kupnje proveo je ministar obrane Ante Kotromanović koji je u Grčkoj prisustvovao vojnoj vježbi na kojoj su grčke haubice izvele bojevo gađanje.

Takav razvoj događaja implicitno priznaju i u MORH-u. 'Početkom 2014. na sastanku predstavnika Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH te Saveznog Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke prezentirane su taktičko-tehničke značajke samohodne haubice PzH2000 te je njemačka strana potvrdila dostupnost navedenih haubica za prodaju. Radi se o kvalitetno održavanim haubicama koje su postale višak u njemačkim Oružanim snagama zbog reorganizacije i smanjenja broja topničkih postrojbi', rekli su iz MORH-a na upit tportala.

Osim što nije bilo nikakvog natječaja, kupljene su haubice koje nisu u funkciji i koje bi prema planu imale punu operativnu sposobnost tek od 2022. Konačna cijena bit će oko 3,5 milijuna eura po komada, odnosno oko četiri milijuna dolara po komadu. Nove su prije svjetske krize prodavane za 4,5 milijuna dolara po komadu, pa je ušteda dvojbeno niska, a pitanje je što će Hrvatskoj uopće ovakvo oružje u trenutku dok je država pred bankrotom i dok se štedi na školstvu i zdravstvu.

Iako MORH ne precizira na koliko je rata podijelio trošak nabave, tportal doznaje da se radi o tri godišnje uplate.

Kako je trebala izgledati nabava

Za razliku od osporavanog natječaja za kupnju oklopnih vozila, u kojem su prvo propisane propozicije, u kojem je bilo više kandidata i pri čijoj su nabavi čak i novinari iz Hrvatske mogli gledati usporedne testove, skupocjene haubice kupljene su na temelju obične taktičke studije koja je inače tek prvi korak prije raspisivanja natječaja. Primjerice, kod kupnje oklopnjaka provedena je taktička studija, studija izvedivosti, raspisan je pozivni natječaj, provedeno je testiranje na poligonu, a cijeli posao nadgledalo je povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Vlade i Ureda predsjednika te još jedno stručno povjerenstvo MORH-a. Kod kupnje haubica sve je to preskočeno, a odluka je donesena praktički po osjećaju, bez ozbiljnog razmatranja drugih opcija, kojih je mnoštvo. Valja napomenuti da je čak i saborski Odbor za obranu jednoglasno MORH-u dao zeleno svjetlo za nabavu.


MORH ne vidi ništa sporno u tome da nakon svih peripetija oko nabave kamiona, oklopnjaka i remonta zrakoplova i helikoptera jednu ovako skupocjenu nabavu provede na temelju jednog javnosti nedostupnog internog dokumenta, bez natječaja i testiranja, kakva su provedena za sve velike i sporne nabave u posljednje vrijeme, uključujući nabavku oklopnih transportera i remonta zrakoplova MiG-21.

Smatraju da je odabir opravdan činjenicom da su same rashodovane i operativno nefunkcionalne haubice kupljene za 15 milijuna eura s PDV-om pa će njihovo dovođenje u funkciju provesti kroz NATO-sustav nabave.

Ukazuju i na to da je nabava planirana kroz dokument 'Dugoročni plan razvoja oružanih snaga Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2024. godine'. Taj je dokument usvojen 26. studenog 2014., a ni dva i pol mjeseca kasnije, 5. prosinca 2014. pomoćnik ministra obrane RH za materijalne resurse Viktor Koprivnjak i izvršni direktor Saveznog ureda Ministarstva obrane za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Savezne Republike Njemačke Helmut Richter potpisali su ugovor o prodaji Ministarstvu obrane RH.


Nejasno je što je to nagnalo MORH u trošenje bez jasnog i zakonitog postupka nabave, ali to sigurno nije bilo pridržavanje 'Planova razvoja HV-a' koji su i do sada bili mrtvo slovo na papiru.

Da taj dokument ima ikakav kredibilitet, Hrvatska bi ove godine upravo u uporabu uvela posljednji od 12 novih višenamjenskih zrakoplova. Naime, takav je bio prethodni MORH-ov 'Plan razvoja (od 2005. do 2015.). Aktualni, u koji su prigodno ubačene samohodne haubice, nove zrakoplove više ne spominje. U njemu se sada predviđa nabavka simulatora letenja za zrakoplov MiG 21 koji je i sam po prethodnim planovima trebao biti otpisan prije pet godina.

Ne samo da je MORH prvi put u posljednje vrijeme takav ogroman novac potrošio diskrecijski i bez natječaja, nego je možda i teško pogriješio. Slučajno ili namjerno, to ćemo tek saznati.

Čak i najpovršnija 'taktička studija' teško može previdjeti da su njemačke haubice teške 55 tona, gotovo 10 tona teže od najtežih tenkova koje posjeduje HV. Pontonski mostovi koje posjeduje HV ne mogu nositi takav teret, a PzH 2000 moguće je u eventualne mirovne misije prevesti samo zrakoplovom C-17. Prijevoz zrakoplovom A-400 kakav je standardiziran u snagama EU-u nije moguć.

Zato je i Njemačka razvila novi sustav, Donar, koji koristi isti top, ali lakše podvozje i manji borbeni komplet. Sve je to napravljeno da se smanji masa na tridesetak tona, kako bi se artiljerijski sustav lakše mogao prevoziti zrakoplovom.

Iako MORH deklarira da mu je potreban sustav koji može gađati mete na udaljenosti od 40 kilometara, hrvatske haubice to neće moći još oko sedam godina. Prije no što ih modernizacijom dovede u punu funkciju, s dostupnim streljivom koje koristi HV, domet im je svega 15 kilometara – koliko i zastarjelim sovjetskim samohodnim haubicama 122 mm 2S1 Gvozdika, kakve sada koristi HV. Štoviše, Gvozdika s jačim streljivom ima domet od oko 22 kilometra.

No valja imati na umu da Gvozdike praktički koštaju koliko i željezo od kojeg su napravljene. Mogu se kupiti na slobodnom tržištu već za 22.000 dolara komad.

Toliko košta komplet od četrdesetak topničkih zrna 155 milimetara bez punjenja, a najskuplja granata 155 mm, navođeni projektil Excalibur sam vrijedi kao dvije Gvozdike pune goriva – 53.000 dolara komad.

Koliko je besmislena ova impulzivna kupnja, vidi se i iz činjenice da HV nema mogućnost nadgledanja teritorija na čak 40 kilometara u neprijateljskoj dubini i navođenja vatre dronovima te nema adekvatnu protuzračnu zaštitu za ove topničke sustave. Osim toga, nije najavljena nikakva korist za domaću vojnu industriju koja je za vrijeme rata samostalno proizvodila tegljene haubice.

No, teško je vjerovati da će itko od domaćih tvrtki kroz NATO sustav natječaja imati prilike za posao, pored njemačkih tvrtki koje proizvode originalne dijelove za to oružje.

Tko sve koristi PzH2000

PzH 2000 plod je zajedničkog razvoja njemačkih tvrtaka Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall, ima masu 55 tona, pet članova posade, pokreće ga motor MTU serije 881 snage 736 kW. Može ponijeti do 60 projektila za osnovno oružje kalibra 155/52 mm. Ukupno je načinjeno i kupcima dostavljeno više od 330 sustava. MORH-ova taktička studija 'Samovozna haubica 155 mm' navodno je na papiru razmatrala i druge haubice kalibra 155 mm. Uz PzH 2000, bili su tu još M 109A3GN koje se moglo dobiti od norveške vojske, M109A6 Paladin od američke vojske, francuski Caesar te slovačka Zuzana 2. Iz MORH-a napominju da će se gotovo svi predstojeći radovi na osposobljavanju kupljenih haubica provesti prvi put uz pomoć NATO-agencije NSPA (The NATO Support Agency) čiji je punopravni član i RH. Kažu i da će troškovi održavanja biti niži zbog udruživanja kapaciteta zemalja korisnica sustava PzH2000, među kojima su Njemačka, Italija, Nizozemska i Grčka. Zašto do takvih ušteda nisu došli zakonom propisanim natječajem – nismo doznali.