OPROŠTAJNO PISMO

Kako je lider Muslimanske braće rasplakao Erdogana?

23.08.2013 u 13:37

Bionic
Reading

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan gostovao je u programu turske televizije Ulke TV i govorio o aktualnim zbivanjima u svijetu, a nije mogao sakriti suze prilikom slušanja teksta oproštajnog pisma koje je jedan od lidera egipatskog Muslimanskog bratstva Mohamed El Beltagy napisao svojoj kćerki Esmi koja je prije nekoliko dana snajperskim hicem ubijena ta trgu Rabiatul Adeviyye u Kairu

'Slične stvari su se i meni događale. Noću kasno dolazim kući, jer je mnogo posla, a jednom prilikom mi je kćerka ostavila poruku na vratima na kojoj je pisalo 'Odvoji jednu noć i za nas'. Slušajući Biltagyjevo pismo, sjetio sam se svoje djece. Posebno me dirnulo njegovo shvaćanje smrti i prihvaćanje činjenice da nije mogao klanjati dženazu i prisustvovati posljednjem ispraćaju svoje Esme', rekao je Erdogan.

Istaknuvši kako je mlada Esma potrčala u borbu za pravdu, turski premijer Erdogan je kazao da je njen stav i stav njenog oca primjer i pouka mnogim islamskim zemljama.

'To je dobar primjer pravog odnosa oca i djeteta. Neka nam to bude uzor. Sada ne govorim kao premijer, već kao obični građanin Tajip', dodao je Erdogan.

Erogan se osvrnuo i na napade sirijske vojske kemijskim oružjem u Damasku i kazao da je nemoguće ostati ravnodušan i zadržati suze gledajući snimke na kojima djeca Damaska umiru.

'Zar je moguće da netko onako ubija tu jadnu djecu. Neki i dalje raspravljaju da li je bilo ovako ili onako. Nema tu nikakve rasprave. Sve je jasno. Nema tamo ni granata, ni tragova krvi, ni baruta. Jasno je sve prikazano', smatra Erdogan.

Komentirajući posljednje navode o sukobima između muslimanskih šijita i sunita, Erdogan je kritizirao trenutno stanje u kojem je, kako sam kaže, islam uvučen u zavjere i podjele. Erdogan je također naglasio da je uvijek govorio da za njega ne postoje podjele, već samo islam i muslimani i da je to jedini ispravni put.