NAPADAČ TURSKI LJEVIČAR

Kako je izgledao samoubilački napad u Ankari?

01.02.2013 u 17:29

Bionic
Reading

Turska policija sumnja da je bombaš koji je u petak napao američko veleposlanstvo u Ankari, pri čemu je ubio sebe i čuvara, pripadnik ljevičarske militante skupine, objavila je državna televizija TRT

Bombaš samoubojica, muškarac u 30-tih godinama, u napadu je koristio plastični eksploziv. Vjeruje se da je neko vrijeme proveo u zatvoru zbog optužbi povezanih s terorizmom i da je bio pripadnik Fronte za revolucionarno narodno oslobođenje (DHKP-C).

Radi se o marksističko-lenjinističkoj skupini koja je preuzela odgovornost za nekoliko bombaških napada na policijske postaje proteklih godina.

Turski ministar unutarnjih poslova Muamer Guler je izjavio kako se vjeruje da je napadač turski državljanin.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad na američko veleposlanstvo.

Američki State Departement objavio je da blisko surađuje s turskim vlastima kako bi se otkrile sve okolnosti napada u kojem je teško ozlijeđena jedna žena, a lakše dvojica čuvara.

Glasnogovornica State Departementa Victoria Nuland eksploziju na kontrolnoj točki na ulazu u zgradu veleposlanstva nazvala je "terorističkim napadom".

Istodobno je američki konzulat u Istanbulu pozvao američke državljane da do daljnjega ne dolaze u diplomatsko-konzularna predstavništva SAD-a u Turskoj.

Samoubilački napad u Ankari