PIPCI MAFIJAŠKE HOBOTNICE

Kako je balkanski kum došao do sindikalnog odmarališta u Rovinju?

21.03.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Balkanskom 'kumu' Darku Šariću, kojeg se tereti za krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike, preko Balkana, Italije i Slovenije u zapadnoeuropske zemlje te pranje novca, zaplijenjena je impozantna imovina, među kojom i dvotrećinski udio u sindikalnom odmaralištu u povijesnoj jezgri Rovinja

Ime narkobossa Darka Šarića ne prestaje puniti stranice medija regije, a kako i ne bi, kad se procjenjuje da je u zadnjih nekoliko godina oprao i do četiri milijarde eura.

Tome treba pridodati i da je godišnje obrtao oko milijardu dolara zarade od kokaina. Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije objavila je da je privremeno oduzela imovinu 'kralja kokaina', koji se početkom tjedna dobrovoljno predao i zatvoren je u Srbiji, kao i sumnjivu imovinu njegovih najbližih suradnika i obitelji, a tu se, osim rovinjskog odmarališta, našao i apartman na Zlatiboru, hoteli, restorani, tvrtke, stanovi,dionice… što znači da bi nekretnine i pokretnine u vrijednosti od više milijuna eura po okončanju sudskih procesa mogle biti i trajno oduzete. Naime, prema pisanju srpskog Blica, sva imovina kojoj ne bi mogao dokazati zakonito podrijetlo, u tom slučaju pripala bi državi Srbiji.

Zanimljivo, od istarskih gradova upravo je Rovinj u vrijeme bivše države imao najviše srpskih odmarališta. Od dvadesetak nekadašnjih sindikalnih odmarališta, čak trinaest ih je bilo u vlasništvu srpskih tvrtaka, većinom iz Beograda i Subotice. Objašnjenje za to je u činjenici da je Rovinj imao najveći egzodus nakon Drugog svjetskog rata, a kako se dokumentacija o optantskoj imovini nalazila u Beogradu, vjeruje se da su srpske tvrtke lakše i dolazile do tih podataka i napuštenih rovinjskih vila.

Ta su srpska sindikalna odmarališta, kao i ine privatne nekretnine, Vladinom uredbom krajem 1990. pripale Hrvatskoj. Pitanje imovine država nastalih raspadom Jugoslavije, koja je ostala izvan njihova teritorija, počelo se rješavati 2001. Ugovorom o sukcesiji, koji je Hrvatska ratificirala 2004., no dotad je dobar dio promijenio vlasnike. Nacional je svojevremeno objavio da je norveški fond Redcap International od dvadesetak srpskih tvrtaka otkupio prava na imovinu u Hrvatskoj, od Rovinja do Dubrovnika. Ponešto je do 2002. prodao i HFP, a također i brojni su srpski vlasnici za sitne pare nakon ratnih godina i sami prodavali svoje parcele, kuće i apartmane u Istri, ponajviše Slovencima i Talijanima.

Mnoge srpske nekretnine kupljene za relativno nizak iznos  u međuvremenu su i više puta promijenile vlasnike te postale luksuzni pansioni, hoteli i vile, uglavnom u stranom vlasništvu.


'U srbijanskom kriminalnom miljeu tvrdi se da je Šarić u Hrvatsku već prebacio gotovo 150 milijuna eura, što u gotovini, što kroz investicije, iza raznih paravana - bilo preko drugih fizičkih osoba, bilo kroz tvrtke koje on iz pozadine kontrolira', pisao je još 2010. Nacional. No kako navodi OCCRP (Globalna mreža za istraživanje korupcije, prijevara i šverca ljudi, oružja, droge…) najveći dio prljavog novca od kokaina prao je putem svojih suradnika kupujući značajne hotele, nekretnine i tvrtke ponajviše u Srbiji i Crnoj Gori, a kontrolu je imao gotovo nad svim područjima: od medija, noćnih klubova, građevinarstva, hotelijerstva i turizma pa do vrtića.

U pogledu navodno dviju Šarićevih tvrtaka u Rovinju nemaju određenih saznanja, no zato mještani smatraju da bi odmaralište koje svojata balkanski narko boss mogla biti zapuštena zgrada u Ulici Augusta Ferrija, u kojoj su još uvijek stanari iz ratom zahvaćenih predjela Hrvatske, a koja je, prema saznanjima HRT-a, bila odmaralište Stambene zajednice beogradske općine Savski venac. Kako je balkanski narko boss došao do dvotrećinskog udjela u odmaralištu u Rovinju nije sasvim jasno, no na stranici OCCRP-a spominju se 'veze s ljudima ili kompanijama' u dvije tvrtke: konzorcij Maestraltours d.o.o. sa sjedištem u Budvi, čiji je direktor Blažo Dedić, kako su ranije pisali srpski i crnogorski mediji pod istragom zbog sumnje da je sudjelovao u pranju novca za Šarića, a navodno je imao dobre veze sa Slovenijom odnosno Ljubljanskom bankom i Kompasom te kroz novosadsko Akcionarsko društvo za ugostiteljstvo i trgovinu Putnik.

U utorak priveden, po mnogima najveći narko boss Balkana Darko Šarićprema pisanju srpskih medija 24. ožujka dat će iskaz pred Sudbenim vijećem Specijalnog suda u Beogradu pa možda tada razjasni i kako je i kada stekao odmaralište u Rovinju.