SOCIJALDEMOKRACIJA S PATINOM

Kako i zašto su se zbližili Vujić i Milanović

10.07.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Povratak Antuna Vujića u političku orbitu, nakon što je od predsjednika stranke SDP Zorana Milanovića dobio poziv da napiše politički smjer stranke za nove izbore, izazvao je velik interes javnosti. Antun Vujić, aktualni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, ima reputaciju iskrenog lijevo orijentiranog intelektualca, ali mnogi se pitaju može li nekadašnji Račanov ministar i osnivač prve socijaldemokratske stranke u Hrvatskoj danas udahnuti dah moderne socijaldemokracije SDP-u, stranci koja je po sudu mnogih analitičara izgubila pravi socijaldemokratski smjer

Osim toga, Antuna Vujića se doživljavalo kao političkog penzionera, kao uglednika koji se politički umirovio i odmaknuo od SDP-a, a propitivalo se je li i on u kolekciji stranačkih seniora sa Željkom Antunović koje je Milanović marginalizirao početkom svog premijerskog mandata.

Stoga smo pitali Antuna Vujića kako to da je došlo do ponovnog zbližavanja s Milanovićem, no Vujić nam je odgovorio da zapravo u odnosu između njih dvojice nikada niti nije postojao gap.

'Svako toliko se vidimo i čujemo telefonom, nema tu ni plusa niti minusa u odnosu s Milanovićem', ispričao nam je. Kaže da se odmaknuo iz praktične politike svojom vlastitom voljom. 'U tom odnosu nema negativnog konteksta da bismo mogli reći da se on sada mijenjao', objašnjava. Kada je napustio SDP, jednostavno je, kaže, osjetio 'da nije vrijeme za sjedenje u Saboru'.

Kaže da mu ova priča o političkim smjernicama koje bi trebao napisati za sljedeće izbore zapravo sada donosi dosta poteškoća. Vujić objašnjava da ima mnogo posla u Leksikografskom zavodu, kako da se Zavod preokrene u tzv. mrežni Zavod, a posao oko političkih smjernica zahtjevan je.

Osim toga, mora se suočavati s velikim interesom javnosti i nezadovoljan je dijelom medijskih interpretacija. 'Iako još uopće nije napisana ni jedna riječ, već se o tekstu raspravlja kao da je gotov; je li dobar ili loš, ovakav ili onakav!' ljutit je Vujić.

Buru je posebno izazvao njegov razgovor za Globus gdje su njegove ideje prezentirane u 10 ključnih točaka. Iako ne demantira razgovor i glavne ideje, Vujić naglašava da nema još napisanog materijala. 'Ne da još nije napisana ni jedna riječ, nego nije ni konkretno dogovorena suradnja', naglašava.

'Milanović i ja smo razgovarali i počeo sam nešto pripremati. Međutim, neću ja pisati cjeloviti program nego uvodni dio o programskim orijentacijama', objašnjava SDP-ovac. Trenutačno se nalazi u fazi konzultacija, a stranka ima sjednicu Glavnog odbora u subotu pa će na njoj odlučiti konkretno što će i kako biti.