PROGRAMSKE SMJERNICE

Milanović vraća SDP ljevici uz pomoć - Antuna Vujića?

30.06.2015 u 14:07

Bionic
Reading

SDP će izradu programske platforma stranke za skore izbore ponuditi Antunu Vujiću, uvjerenom ljevičaru, osnivaču prve socijaldemokratske stranke u nezavisnoj Hrvatskoj i nekadašnjem ministru kulture u vladi Ivice Račana, tvrdi Večernji list. Da razmišljanja predsjednika SDP-a Zorana Milanovića idu u tom smjeru, potvrdio nam je i sam Vujić

'Ništa još nije konkretno dogovoreno, postoji takva namjera, ali nismo se još ništa uglavili niti se sastali što bi to točno trebalo biti. To je sve malo preuranjeno', kazao nam je Antun Vujić pravdajući se da je on izašao iz aktivne politike, ali ne osporavajući da namjera postoji.

Vujić je aktualni ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a pažnju javnosti u posljednjih mjeseci privlači izložbom 120 godina hrvatske socijaldemokracije koju je u suradnji s SDP-ovim europarlamentarcem Toninom Piculom prvi put postavio krajem travnja u Europskom parlamentu.

Tada je žestoko kritizirao današnju socijaldemokraciju, a posredno i Zorana Milanovića rekavši da 'treba prestati biti lijevo krilo politike štednje, zbližiti se sa sindikatima i mladima, približiti masama i promijeniti paradigmu'. Doduše Vujiću packe na račun smjera kojim brodi socijaldemokracija kako u Europi pa tako i u Hrvatskoj nisu bile strane ni do sada.

Izložba je potom postavljena i u Zagrebu gdje ju je otvorio premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Kritike koje je odašiljao očito su urodile plodom pa će Milanović s Vujićem pokušati SDP, koji je pod njegovim vodstvom krenuo prema centru, vratiti ljevici. Angažman Vujića, ako do njega dođe, bit će prilično velik zaokret Zorana Milanovića koji je od dolaska na čelo stranke godinama sustavno marginalizirao stranačke veterane i bliske suradnike Ivice Račana. Sjetimo se samo kako se obračunao s prvoborcima SDP-a poput Željke Antunović ili Davorka Vidovića. Pa i sam Vujić se našao, reći će mnogi, u nemilosti.

Saborski zastupnik SDP-a Gvozden Flego prije nešto više od mjesec dana sastavio je 'Programski manifest' koji je odaslao na kućne adrese članova stranke. Flego je u manifestu u nizu točaka upozorio da se SDP mora vratiti istinskim vrijednostima socijaldemokracije - radništvu i ponovo postati socijalno osjetljiva stranka.

Iako ga je tada vodstvo stranke odano predsjedniku ignoriralo, čini se da je danas, mjesec i pol dana poslije krenulo njegovim stazama upravo angažmanom Vujića. Nakon odbijenice od vodstva, Flego je potom manifest nastavio promovirati na nekim stranačkim skupovima SDP-a gdje je glavnu riječ vodio ljuti Milanovićev unutarstranački protivnik, primorsko-goraski župan Zlatko Komadina, poput Male političke škole prošlog mjeseca na Platku.

'Pozitivna je inicijativa da se takvo što radi. Svatko tko želi dobro stranci i državi treba pozdraviti takvu jednu inicijativu', kazao nam je Flego. Drago mu je da se radi o Antunu Vujiću, filozofu i osnivaču Socijaldemokratske stranke Hrvatske. 'Najvjerojatnije će Vujić za taj posao okupiti ekipu, vjerojatno iz Savjeta SDP-a koji je vodio do 2012., a koji je napravio okosnicu Plana 21', kazao je Flego.

Nada se da će rad rezultirati uspješnim tekstom koji će SDP-u vratiti socijalni profil. Komadina nije htio komentirati Vujićev angažman vrha SDP-a, samo nam je kratko napisao da nije u mogućnosti o tome govoriti jer nije bio na zadnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a kada je takva odluka donesena.

Bit će zanimljivo čitati kako to u SDP-u planiraju pomiriti ideje prvog predsjednika RH Franje Tuđmana, na kojeg se Zoran Milanović sve češće poziva, i povratak izvornoj socijaldemokraciji.