UMJETNOST ŽIVLJENJA

Kako Finci postižu 'nordijski zen'?

24.07.2013 u 07:40

Bionic
Reading

Odlazak na selo način je održavanja ravnoteže između posla i života. To je povratak prirodi, odmor i obnova. Nazovimo to nordijskim zenom

'Finci odlaze na vikendice kako bi se opustili, išli u saunu, kupali se i kvalitetno proveli vrijeme s obitelji ili prijateljima', kaže Lana Lavonen, instruktorica joge rusko-finskog porijekla, koja je odrasla u Petrozavodsku u Rusiji i doselila se u Finsku prije 23 godine, kada joj je bilo 18 godina.

'Neki idu na pecanje, drugi idu s prijateljima piti i dobro se zabaviti, međutim Finci prvenstveno žele pobjeći od užurbanog gradskog života te se opustiti', kaže Lana.

Lana Lavonen jedna je od mnogih Finaca koji odlaze u svoje ljetne vikendice na 'mökki elämä', ili život u vikendici. Njezina vikendica se nalazi u Hämeenkoski, nekih 100 kilometara od Helsinkija.

Zemlja tisuću vikendica

Prema statističkim podacima iz prosinca 2012., službeno u Finskoj ima oko pola milijuna vikendica. Službena statistika odnosi se na tradicionalne, osnovne vikendice srednje veličine 40 metara četvornih ili manje. Budući da ti statistički podaci ne obuhvaćaju veće kuće za odmor, stvaran broj vikendica u Finskoj najvjerojatnije je puno veći od 500.000 – barem dvostruko ili trostruko veći.


Statistički, grad Mikkeli na istoku Finske prednjači s najvećim brojem ljetnih vikendica, nekih 10.241 vikendica. Iza njega su Kuopio, Parainen, Lohja, Savonlinna i Hämeenlinna (u blizini Hämeenkoskija gdje Lena Lavonen ima vikendicu), sa 7.774 vikendica.

Za Lanu Lavonen, odlazak na selo znači da je za sobom ostavila stresan grad, uključujući i posao.

'Ja uživam u prirodi, šetnjama šumom, tišini i osami', kaže Lena. 'Kada sam na vikendici, moj život nije toliko užurban i kaotičan kao u gradu, osim toga i spavam bolje. Život na vikendici daje mi snagu i puni me životnom energijom', kaže Lana.

Prirodni spa

Stara finska poslovica ('sauna on köyhän apteekki') kaže da je sauna – finski hram vrućine, pare i opuštanja – ljekarna siromašnog čovjeka, prirodan lijek za sve muške, ženske i dječje boljke.

Pravi doživljaj finskog ljeta u vikendici mora sadržavati saunu pored jezera. 'Ja idem u saunu dvaput na dan, ujutro i navečer', kaže Lana Lavonen. 'Sauna zagrije tijelo, a kada se znojiš, tijelo izbacuje toksine. Zatim idem plivati u hladnom jezeru i nakon toga se vratim u vruću saunu. To je zaista osvježavajuće, zabavno i osjećaš se dobro.'

Iako nisu sve tradicionalne finske vikendice modernizirane i opremljene za zimu, vikendica Lane Lavonen ima struju i tekuću vodu, jer je ona posjećuje i tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Lana Lavonen dodala je i malu posebnost tradicionalnom iskustvu života na vikendici tako što vježba jogu u svojoj vikendici u Hämeenkoski.

'Priroda mi pomaže opustiti se i uskladiti se sa samom sobom. U kombinaciji s jogom, to mi donosi više unutrašnjeg mira i veselja', kaže Lana. 'Kada odlazim s vikendice, sretna sam i opuštena, puna energije i spremna suočiti se s užurbanim gradskim životom i stresom koji dolazi s njim.'

O umjetnosti življenja u Finskoj piše portal thisisFindland, a tekst prenosi Veleposlanstvo Finske u Hrvatskoj.