MOGUĆI SCENARIJI

Kako će Most raspodijeliti proračunski novac?

26.11.2015 u 13:07

Bionic
Reading

Ako se u dogledno vrijeme uspije konstituirati Sabor i izbjegnu novi izbori, Most će se, kao i sve druge parlamentarne stranke, usrećiti i novcem iz proračuna koji dobiva za godišnje financiranje svog rada. Iako u svojim redovima imaju uglavnom nezavisne zastupnike, novac će ići na račun stranke Most

Koliko će točno proračunskog novca Most dobiti, još nije posve jasno. Naime, Zakon o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe propisuje da se novac iz državnog proračuna - 0,05 posto od ostvarenih rashoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna - raspoređuje strankama sukladno broju mandata koje su stranke i nezavisne liste imale u vrijeme konstituiranja Sabora. Usto, zakon propisuje da će se prilikom raspoređivanja sredstava utvrditi jednak iznos za svakog zastupnika, no da će stranke za zastupnice dobiti 10 posto više.

Prema tim odredbama, u ovoj godini stranke su po zastupniku dobile 354 tisuće, a po zastupnici 390 tisuća. Ako se iznosi održe otprilike na istoj visini, Most bi za svojih 13 zastupnika i pet zastupnica trebao dobiti oko 6,5 milijuna kuna godišnje, odnosno u četiri godine mandata nešto malo više od 26 milijuna kuna.

Dobili bi u Mostu još nekoliko tisuća više da nisu u međuvremenu prekinuli suradnju s Dragom Prgometom. Ako se gledaju prošlogodišnji rashodi, da je ostao u njihovim redovima, pa čak i da se odvojio, ali ostao nezavisni zastupnik, Prgomet bi im donio još 354.000. No kako je u međuvremenu osnovao stranku, konstituiranjem Sabora HRID će postati parlamentarna stranka i imat će pravo na financiranje iz proračuna.

Zasad će to biti samo novac za jednog zastupnika, no treba vidjeti i kako će se na sam dan konstituiranja Sabora opredijeliti Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović. One formalno jesu članice HRID-a, no ne moraju se izjasniti kao članice te stranke prilikom konstituiranja. Ako se odluče na takav potez, a u Mostu to od njih i očekuju, novac će pripasti stranci na čelu s Božom Petrovom. Ako pak odluče jasno izraziti da su članice Hrvatske inicijative za dijalog (HRID), Prgometova stranka mogla bi, ako se gledaju prošlogodišnji rashodi, biti bogatija za 780 tisuća kuna.

Ako se pak Prgometu i njegovoj stranci do termina konstituiranja Sabora pridruži još koji član i zastupnik, proračunska sredstva za HRID dodatno će se podebljati.

Koliko će točno novca svi dobiti, bit će poznato nakon donošenja novog proračuna i konstituiranja Sabora, ako do njega uopće dođe, odnosno ako u međuvremenu ne dođe do novih izbora.