miraž

Kakav prizor: Fotograf snimio 'lebdeći' trajekt kod Ploča

22.02.2021 u 12:27

Bionic
Reading

Nevjerojatnu fotografiju snimio je pločanski fotograf Martin Burić tijekom nedjelje. On je ulovio zanimljiv trenutak u kojem se činilo da je trajekt, koji plovi na relaciji Ploče – Trpanj na Pelješcu, lebdi iznad horizonta

Radi se, naravno, o optičkom fenomenu loma svjetlosti, u ovom slučaju – fatamorgani, odnosno gornjem miražu. Burić je snimio jedan od zanimljivijih kadrova ovog fenomena uopće na Jadranu, javlja portal Dalmacija danas.

Leteći trajekt Ploče-Trpanj... 😮 Foto: Martin Burić

Objavljuje CrometeoPonedjeljak, 22. veljače 2021.

Miraž (franc. mirage) je optička pojava koja nastaje zbog loma svjetlosti u atmosferi, kada raslojavanje atmosfere nije jednoliko, pa nastaje totalno odbijanje (refleksija) svjetlosti među različito zagrijanim slojevima atmosfere te svijanje zraka svjetlosti. Zbog toga se, primjerice, planine i otoci čine kao da su podignuti u visinu i odvojeni od površine Zemlje, predmeti se vide iskrivljeni, dvostruki, trostruki i sl.

Pri donjem miražu konkavna strana zrake svjetlosti okrenuta je gore, a pri gornjem miražu - dolje. Među pojave miraža ubraja se i fatamorgana.